Detaljan test pokazao koje su najbolje dječja sjedišta u ovoj godini

Tradicionalni test dječjih auto-sjedalica koji sprovode Hrvatski autoklub i njegovi evropski partneri pokazao je da je najveći broj auto-sjedišta, od ukupno 30 testiranih, samo korak do maksimalne ocjene.

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog proljećnog testiranja, u okviru kojih je testirano ukupno 30 dječjih auto-sjedišta različitih grupa, u skladu sa stepenom fizičkog razvoja djeteta. Testirana su auto-sjedišta namijenjena najmanjima, tek rođenoj djeci, ali i onoj starijoj do 36 kilograma ili visine do čak 150 centimetara, a posebna pažnja, kao i obično, odnosila se na kriterijume sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomiju i sadržaj štetnih sastojaka.

Preporuka vozačima je da prije kupovine dječjeg auto-sjedišta prikupe sve potrebne informacije o dostupnim proizvodima i uvjere se u njihov kvalitet. Osim toga, prilikom kupovine svakako neka provjere da li odgova auto-sjedište njihovom automobilu i može li se u njega pravilno postaviti od čega takođe uveliko zavisi bezbjednost djece.

Testiranje je pokazalo da ovog puta nema pobjednika jer je čak 21 sjeditše zaslužilo ocjenu dobar, što je samo korak do maksimalnog vrlo dobar. Samo tri sjedišta (Joie Every Stage FX, Peg Perego Viaggio 1-2-3 Via, Chicco Youniverse Fix) dobila su srednju ocjenu i zadovoljavaju, s jedva dovoljnom ocjenom završila je jedna (Chicco Cosmos), a četiri kandidata (Avionaut Ultralite + IQ base, Jané Gravity, Concord Ultimax i-Size, Giordani Evolution Isofix) pala su na testiranju i ocijenjena su najgorom mogućom ocjenom – loš.

Ukoliko se uzmu u obzir posebni kriterijumi, onda se samo dva sjedišta izdvajajaju po bezbednosti  koja je u njihovom slučaju na maksimalnom nivou. Riječ je o sjedištima istog proizvođača Britax Römera, čiji proizvodi Baby-Safe 2 i-Size i Britax Römer Swingfix i-Size pružaju maksimalnu zaštitu u slučaju sudara. Baby-Safe 2 i-Size namijenjen je djeci od 40 do 82 centimetra visine ili do oko godinu i po, namješta se u smjeru suprotnom od smjera vožnje i nudi vrlo nizak rizik od povreda pri frontalnom i bočnom sudaru, a odlično se može namjestiti i pojas kojim ćete vezati dijete prilikom stavljanja u sjedište.

Swingfix i-Size istog proizvođača takođe nudi izuzetnu sigurnost, dobro namještanje pojasa, ali i stabilnost sjedišta prilikom njenog namještanja na sjedište automobila. Zanimljivo, spomenuta dva Britax Römerova proizvoda jedina su s dva plusa ili vrlo dobrom sigurnosnom ocjenom. Potpuno na drugoj strani ljestvice, kad je riječ o sigurnosti, našla su se druga dva proizvoda, Concord Ultimax i-Size za djecu od 40 do 105 centimetra ili do oko 4 godine i Giordani Evolution Isofix, koje je namijenjeno djeci od 9 do 36 kilograma ili od jedne do 12 godina. Ta dva proizvoda upravo zbog lošeg rezultata u ovom kriteriju i ukupno su pala na testiranju Hrvatskog autokluba. Kod oba kandidata problem je u izuzetno visokom riziku od povreda pri frontalnom sudaru pa se ta sjedišta jednostavno ne mogu preporučiti. Jasno, to nisu i jedini njihovi nedostaci, ali su oni koji najviše upadaju u oči i potencijalno predstavljaju najveću opasnost za vaše dijete.

U području jednostavnosti korištenja svojom kvalitetom takođe su se izdvojila dva kandidata, Bébé Confort Rock + Family Fix One i-Size i Maxi-Cosi Rock + Family One i-Size. S obzirom na to da se namještaju na ISOFIX bazu, s njihovim postavljanjem imaćete najmanje problema i uspjeće ih ispravno namjestiti čak i najveći antitalenti među roditeljima. Rizik od pogrešne montaže doista je minimalan, postavljanje je brzo i vrlo lako s jednostavnim uputstvima i upozorenjima, a još neke od istaknutih kvaliteta ovih proizvoda su lako zakopčavanje pojasa i njihova težina jer su izuzetno lagane pa ih neće biti problem premještati po automobilu, ali i nositi van njega. Obje su, naime, namijenjene novorođenčadi od 45 do 75 centimetra visine, odnosno do otprilike djetetovih godinu, a to znači i da ih treba postaviti u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

U kriterijumu jednostavnosti korištenja nije bilo apsolutno loših kandidata s najnižom ocjenom, ali Chicco Cosmos pokazao se najkomplikovanijim za postavljanje i zaradio je jedva prolaznu ocjenu. Chicco Cosmos pripada grupi 0+ / I, namijenjen je djeci do 18 kilograma ili otprilike 4 godine, a njegovi minusi su, između ostalih, povećan rizik od pogrešne montaže, koja je još i dodatno nespretna zbog veličine sjedalice, komplikovano zakopčavanje pojasa i uputstva i upozorenja koja su sve osim jednostavnih i razumljivih.

Kad je riječ o ergonomiji, u prvi je plan iskočio Britax Römer Trifix2 i-Size, koji je u tom segmentu zaslužio dva plusa ili najbolju ocjenu. Ovo sjedište namijenjeno je djeci od 76 do 105 centimetra visine, odnosno od 15 mjeseci pa do 4 godine i namješta se u smjeru vožnje, dakle dijete će u njoj gledati prema naprijed i pažljivo pratiti što se događa na ulici. U toj će se dječjem sjedištu vaš mališan osjećati najbolje jer oslonac za noge vrlo je dobar, unutrašnjost je ispunjena izvrsnim i mekim materijalima, pozicija sjedenja je idealna, a ima i mnogo prostora za dijete pa ovo sjedište zauzima vrlo malo prostora u automobilu. Jedinim nedostatkom ovog ergonomski najboljeg sjedišta pokazao se limitiran pogled djeteta na okolinu. Ostala sjedišta ergonomski su dobra, ali se jedna i ovdje izdvaja kao nešto lošija od konkurencije. Riječ je o sjedištu Joie Every Stage FX iz grupe 0+ / I / II / III, odnosno za djecu do 36 kilograma ili oko 12 godina, koja zadovoljava u svim postavljenim ergonomskim zadacima, ali uprkos solidnom punjenju unutrašnjosti i udobnoj poziciji sjedenja, prevladavaju minusi poput ne baš idealne podrške za noge i ograničenog pogleda na okolinu. Zanimljivo, iako ovo sjedište zauzima mnogo prostora u automobilu, to ne znači da nudi i isto toliko prostora za dijete pa će se ono u njemu osjećati poprilično skučeno ili stisnuto.

I za kraj, posljednji kriterijum je bio količina štetnih materijala upotrijebljenih pri izradi auto-sjedišta. U najvećem broju slučajeva kandidati su ovdje dobijali maksimalne ocjene, što znači da je kontaminacija uglavnom vrlo niska, odnosno štetnih sastojaka ili potpuno nema ili su u minimalnim količinama. Nažalost, i ovdje su se pronašla dva negativca s neprolaznim ocjenama. Kod sjedalica Avionaut Ultralite + IQ base (djeca od 45 do 86 centimetara ili do godine i pol dana) i Jané Gravity (od 40 do 105 centimetra ili do otprilike 4 godine) kontaminacija je visoka, a štetnih sastojaka mnogo i zbog toga se ta dva sjedišta ne trebaju koristiti i poželjno ih je izbjegavati.

Naravno, svako auto-sjedište bolje je od nikakvog. Uostalom, ona je i obavezna prema Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju koji propisuje obavezu korištenja dječjeg auto-sjedišta u automobilu kako bi dijete sigurnije učestvovao u saobraćaju. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj auto-sjedištu imaju sedam puta veće izglede da u slučaju saobraćajne nezgode zadobiju ozbiljne, pa i po život opasne povrede od djece koja se prevoze u sjedištu i u njoj su pravilno vezana.

Vozačice i vozači ne smiju zaboraviti da u automobilu bez auto-sjedišta nikad ne prevoze dijete.  Dječje auto-sjedište treba koristiti uvijek i bez izuzetka, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Statistika pokazuje da se najveći broj saobraćajnih nezgoda događa upravo na kratkim relacijama unutar nekoliko kilometara od kuće. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško 5 kilograma postaje teško 20 puta više ili čak 100 kilograma. Saobraćajne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije povrede da su bili vezani u odgovarajućem sjedištu.

Izvor: Auto Press

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ovdje u CG se malo paznje posvecuje kvaliteti sjedalice, na zalost. Mi nemamo ni servis gdje se moze provjeriti da li je pravilno postavljena ( u vecini slucajeva nije ! ) Mnogi je drze u autu jer je zakonom propisana , pa se kupuju najeftinije , a dijete i dalje drzi u krilu cak i vozac.

Leave a Reply