Kako do stomatologa za vrijeme praznika i vikendom?

Veliki broj građana često ima probleme sa zuboboljom u kasnim večernjim satima ili tokom vikenda i praznika, a većina njih ne zna kako u tom slučaju doći do stomatologa.

Važno je znati da ukoliko u ovom periodu dobiju zuboboblju ili krvarenje iz zuba, prvo što treba uraditi je nazovati službu Hitne pomoći na broj 124. Nakon toga iz službe Hitne pomoći će  uputiti na pripravnog stomatologa, objavio je sajt Stomatologija.me.

Oni će takođe dati i kontakt telefon pripravnog stomatolga kojeg ćete građani zatim pozvaju i objašnjavaju mu probleme, a onda dogovaraju posjetu njegovoj ordinaciji u najkraćem mogućem roku.

Ono što je važno naglasiti je da su ove usluge besplatne, a pripravni stomatolog je dužan djelovati samo u slučajevima hitnih intervencija, poput jakih bolova, otoka i krvarenja i pacijentu daje prvu pomoć.

Dežurni, odnosno pripravni stomatolozi radnim danima rade od 21 do 7 časova, dok vikendima i prazničnim danima rade 24 sata.

Listu, odnosno raspored privpravnosti određuje Fond, ali se raspored može mijenjati ukoliko se dva stomatologa dogovore da zamijene pripravnost i o tome na vrijeme obavijeste službu Hitne pomoći koja će obavijestiti Fond o promjeni i pacijente upućivati na pravog stomatologa.

Na žalost, i kada je riječ o ovom segmentu medicinskog djelovanja postoje određene zloupotrebe.

S obzirom na to da su usluge besplatne, stomatolozi kažu da ima onih pacijenata koji trpe bolove ili krvarenja i čekaju kasne večernje sate kako bi nakon toga dobili besplatnu uslugu koja bi u protivnom bila naplaćena. Takođe, ima i slučajeva lažnih poziva, odnosno da se pacijent ne pojavi u ordinaciju, ali i fizičkih napada na stomatologe.

Sa druge strane, ima i onih slučajeva kada se pripravni stomatolog ne javlja na telefon. U tom slučaju, njemu zbog nemara slijedi kazna. No, to je mala utjeuha za pacijenta s obzirom da je, npr.u Podgorici pripravan samo jedan stomatolog.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. jer citam da pojedini zubari to koriste da zaposlenim,koji nemaju pravo inace preko fonda napalte uslugu.SVI imaju pravo na besplatnu uslugu kad su u pitanju hitna stanja

Leave a Reply