Šta je sindrom iznenadne smrti djeteta?

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) ili iznenadna smrt bebe nije bolest. Radi se o dijagnozi kada zdravo dijete starosti ispod godinu umre bez ikakvi prethodnih naznaka i ukoliko doktori nakon autopsije ne mogu da nađu nikakav razlog zbog čega se to desilo.

Niko ne zna zbog čega se to tačno dešava, ali zbog intenzivne medicinske istrage ovog fenomena, svaki dan medicina dolazi do novih saznanja. Kako u ovom trenutnku istraga pokazuje, ne postoji jedan glavni faktor koji izazove smrt, nego kombinacija nekoliko rizičnih faktora koje mogu dovesti do iznenadne smrt (SIDS). Kao jedan od mogućih faktora se smatra jedan eventualno razvojni problem, gdje bebin mozak u prvoj godini života još nije u stanju da kontrolisano diše i jednostavno prestane sa disanjem – najčešće kada spava.

Ako te bebe sa tim problemima, koje se inače ne mogu otkriti normalnim pregledima, dođu u situaciju gdje je disanje otežano, onda postoji opasnost.

Koje bebe imaju najveći rizik od SIDS-a

Sve bebe ispod godinu dana se nalaze u potencijalnoj opasnosti. Medicinski eksperti su definisali slijedeće faktore koje mogu dovesti bebu u opasnost:

 • Svaka beba koja spava na stomaku.
 • Svaka beba koja spava u prostoriji koja je toplija od 18 stepeni. Jedan od znakova da je bebi prevruće je znojenje, mokra kosa, crvene bubuljice, brzo disanje, vruć vrat i leđa.
 • Stavljanje kape kada spava. Beba reguliše temparaturu preko glave. Ako se ona pregrije, dovodi se u potencijalnu opasnost.
 • Svaka beba koja je rođena prije termina.
 • Svaka beba koja je rođena sa manje od 2.5 kg.
 • Blizanci.
 • Svaka beba koja ima majku koja puši tokom trudnoće ili izlaže bebu poslije porođaja dimu od cigareta.
 • Bebe čija je majka mlađa od 20 godina.
 • Roditelje koji puše cigarete i izlažu bebu dimu ili prostoriji koja je “zagađena” dimom.
 • Beba rođena od majke koja tokom trudnoće nije išla redovno kod ljekara.
 • Familija u kojoj je već postojao sindrom SIDS-a.
 • Beba koja se nalazi u akutnom stanju kao npr. nemogućnost da diše.

Muška djeca imaju nešto veći rizik od ženske djece. Odnos SIDS-a je 60:40

U koje, uzrastu je opasnost najveća?

Rizično doba za iznenadnu smrt je između trećeg i četvrtog mjeseca. 90% slučajeva se dogodi se u prvih šest mjeseci. Iznenadna smrt najčešće (ali ne uvijek) se desi noću, tokom spavanja u periodu između 22:00 i 10:00. Najčešće se desi u zimskom periodu, gdje stručnjaci smatraju da uslijedi zbog pregrijavanja sobe u kojoj beba spava.

Kako mogu smanjiti rizik za moju bebu?

 • Spavanje na leđima – Ovo je prva i najvažnija prevencija koju možete da praktikujete u cilju zaštite vašeg djeteta. Čak i ležanje na strani, pruženih ruku da ne može da se prevrne na stomak, je bolje nego spavanje na stomaku. Medicina je u toku višegodišnjeg istraživanja ovog fenomena otkrila, da se opasnost od SIDS-a na ovaj način smanji za 50%. Najbolji dokaz za ovo je otkriće istraživača za vrijeme dvije Njemačke. Kvota iznenadne smrti beba u Istočnoj Njemačkoj je bila daleko manja od kvote u Zapadnoj. Razlog: u Istočnoj Njemačkoj su doktori roditeljima dali savjet da im beba spava na leđima, dok se u Zapadnjoj Njemačkoj nalagalo (tada) spavanje na stomaku, gdje je rizik od iznenadne smrt bio 10 puta veći.
 • Pušenje – Žene koje tokom trudnoće puše, automatski podižu rizik za iznenadnu smrt. To se odnosi i na očeve koji puše u blizini djeteta. Jednostavno: proglasite zonu gdje se beba nalazi nepušačkom zonom. To se odnosi i na vaše goste.
 • Pregrijavanje – Ne pregrijavajte sobu u kojoj beba spava. Posebno u zimskom periodu postoji opasnost da se beba pregrije putem sobne temparature ili garderobe. Iako je napolju hladno, bebi je sasvim u redu da spava u sobi između 16-18 stepeni. Ako je vama hladno, nije bebi i ako su joj rukice hladne. To je normalan fenomen kod beba iako se smatra da joj je hladno.
 • Mjesto spavanja – Izbacite iz kreveta jastuke (štetno i za leđa), igračke i teške jorgane. Ne koristite kao podlogu deke ili vunu. Dovoljan je madrac sa prekrivačem. Deka je u najboljem slučaju tanka i tako postavljena, da je djete u snu ne može prebaciti preko glave.
 • Dojenje – Nekoliko studija o SIDS-sindromu pokazuje, da su djeca koja su dojena manje izložena opasnosti od SIDS sindroma.

Izvor: Ringeraja

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply