Još tri područna odjeljenja muzičkih škola na sjeveru

Ministarstvo prosvjete planira da otvori područna odjeljenja muzičkih škola u Plavu, Rožajama i Mojkovcu.

Ministar Damir Šehović rekao je da će u Mojkovcu područno odjeljenje muzičke škole iz Kolašina biti u osnovnoj školi “Aleksa Đilas Bećo”.

On je kazao da će u Plavu područno odjeljenje muzičke škole iz Berana, biti u osnovnoj školi “Hajro Šahmanović”, a da je u Rožajama plan da područno odjeljenje muzičke škole iz Bijelog Polja bude u Centru za kulturu.

“Ovim će najveći dio sjevernih opština biti pokriven muzičkim školama ili njihovim područnim odjeljenjima. Ministarstvo prosvjete obezbijediće profesorski kadar, kao I dio potrebne muzičke opreme”, kazao je Šehović agenciji MINA.

On je naveo da cilj Ministarstva nije samo unapređenje nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama, već i razvijanje osjećaja za lijepo kod djece, usmjeravanje ka umjetnosti i kvalitetnim sadržajima kao kreiranju dobre publike koja će znati da prepozna kvalitetno umjetničko djelo.

“Zato insistiramo na širenju područnih odjeljenja muzičkih škola. Nedavno su otvorena dva područna odjeljenja škole “Vasa Pavić” u Golubovcima i u Tuzima, čime muzičko obrazovanje postaje sve dostupnije”, rekao je Šehović.

On je istakao da je odmah nakon što su prošle godine otvorena ta odljeljenja, u Tuzima 41 dijete položilo prijemni test, dok je u Golubovcima upisano 29 djece.

“Sve aktivnosti Ministarstva prosvjete se rade sistemski, planski i sa jasnim ciljevima, pa će javnost biti obaviještena i o daljim planovima povodom širenja muzičkih škola”, najavio je Šehović.

On je kazao da su na istom fonu i projekti Ministarstva sa Zetskim domom u okviru koga se toku jednog plugodišta, besplatno šalje dvije hiljade djece u Zetski dom, gdje se za njih igraju predstave i gdje mogu da razgovaraju sa glumcima, ali i u Narodni muzej.

“Naša politika je iskreno usmjerena da stvaramo osviještene građane sa integritetom i širokim pogledima, a ne mlade koji su zainteresovani za svijet oko sebe samo onoliko koliko misle da im može koristiti”, rekao je Šehović.

On je najavio da Ministarstvo planira nove projekte koji imaju isti cilj izvođenje djece iz učionica i direktno upoznavanje sa umjetnošću.

Leave a Reply