Raspisan Konkurs za dodjelu stipendija za deficitarne kvalifikacije

Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 300 stipendija za deficitarne kvalifikacije, za učenike koji sada upisuju prvi razred srednje škole. Od tog broja, 30 stipendija dodjeljuje Privredna komora Crne Gore (PKCG).

“Dodatno, 119 stipendija biće dodijeljeno učenicima drugog razreda, koji su u školskoj 2017/2018. godini dobili stipendije za deficitarne kvalifikacije. Dokumentacija se podnosi školi od 27. do 29. juna”, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Tako će 70 stipendija biti dodijeljeno za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Kuvar, 45 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Konobar, 30 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Pekar, 20 stipendija za one koji se obrazuju za keramičara, 10 za učenike koji se obrazuju za instalatera sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, 15 stipendija za đake koji se obrazuju po obrazovnom programu Monter elektronske komunkacijske infrastrukture.

Još 20 stipendija namijenjeno je učenicima koji se obrazuju po obrazovnom programu Elektroinstalater, 10 stipendija za učenike koji se obrazuju za poslastičare, 10 stipendija za one koji se obrazuju po obrazovnom programu Zavarivač, 15 stipendija za obrazovni program Prodavac, 5 za obrazovni program Frizer, 10 stipendija za učenike koji se obrazuju po programu Bravar, 20 za obrazovni program Stolar, 10 za one koji su se odlučili za program Zidar, 5 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Modni krojač, te 5 stipendija za učenike koji se obrazuju po obrazovnom programu Ratar-povrtar.

Učenici koji ove godine upisuju prvi razred, za stipendiju se prijavljuju školi u kojoj su stekli pravo upisa. Uz prijavu, potrebno je dostaviti kopiju svjedočanstva iz sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole.

“Učenici drugog razreda koji su u školskoj 2017/2018. godini već ostvarili pravo na stipendiju, takođe se prijavljuju školi u kojoj su stekli pravo upisa u drugi razred. Uz prijavu, potrebno je dostaviti kopiju svjedočanstva i razreda i kopije dokaza o osvojenim nagradama na državnim i međunarodnim takmičenjima. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnih”, saopštilo je Ministarstvo.

Stipendije, kako su pojasnili, imaju za cilj jače povezivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, te nagrađivanje i motivisanje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja, ukoliko za to imaju sklonosti.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply