U Kliničkom centru uskoro majke i bebe zajedno

Na Klinci za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore za dva mjeseca bi trebalo da počne primjena Baby friendly programa odnosno od tada će bebe i majke biti svo vrijeme zajedno do izlaska iz porodlišta.

Iz Kliničkog centra Crne Gore su krajem prošle godine najavili da će u januaru 2018. početi sa pripremama za implementaciju ovog programa.

U Kliničkom centru, kako kažu, zbog nedostatka prostora do sada nijesu bili u prilici da primjenjuju ovaj program.

“Crna Gora će konačno dočekati da majka i beba na Klinici za ginekologiju imaju mogućnost da budu zajedno od prvog momenta. Potrebno nam je nekih dva mjeseca da Baby friendly bude gotov”, rekla je direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Početak radova na rekonstrukciji Klinike za ginekologiju je odložen zato što su odlučili da paralelno rade i dodatne sobe na odeljenju za intenzivnu i polu intenzivnu njegu na četvrtom spratu. Dodaje da su novac za sve to obezbijedili zahvaljujući donacijama.

Vrijednost građevinskih radova je 400 hiljada eura, a još pola miliona je potrebno obezbijediti za opremu.

“Mi se spremamo tokom naredne nedjelje da raspišemo tender, očekujemo za nekih mjesec dana da ćemo izabrati izvođača radova i uporedo ćemo krenuti u završetak i jednog i drugog posla”, najavila je Kovačević.

Na pitanje TV Vijesti da li je slučaj zamjene beba u Kliničkom centru ubrzao realizaciju ovog projekta, Kovačević odgovara odrično, navodeći da su već početkom godine obezbijedili novac za to.

UNICEF već godinama šalje poruke da sva crnogorska porodilišta treba da budu po mjeri beba.

“Na ovaj način, razvija se zdrav emotivni odnos između majke i bebe i svakom djetetu se obezbjeđuje najbolji mogući početak života”, rekla je Jelena Perović iz UNICEF-a.

Iz UNICEF-a objašnjavaju da se, uvođenjem Baby friendly programa, mogućnost ponavljanja ovakvog slučaja svodi na minimum.

“Jedna od dobrih stvari ove inicijative jeste da je nemoguće da dođe do zamjene beba, jer su one stalno u istoj prostoriji sa majkom od porođaja”.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • U normalnim zemljama si sama u sobi sa bebom ako Ti je baba Kraljica Elizabeta ili imas novaca da platis takav smjestaj. Uvijek si sa manje vise 3-4 zene u sobi i to je ok zato sto se ne zadrzavas tu vise od 24 sata nakon porodjaja. Pod uslovom da je sve u redu sa bebom i majkom 🙂 meni licno su to bili najdrazi momenti..

    • Ovaj sistem je u Niksicu odavno sproveden. Svoje prvo dijete sam tamo rodila. I vjerujte mi ,pretesko je. Nas 5 u sobi,sa 5 beba,neke zene ne mogu ustati iz kreveta da uzmu bebu u ruke,ove koje iole mogu trce da pomognu svima. Sestre provire kad moraju i to je to. Meni to nije bilo lijepo iskustvo. Mislim da je mnogo bolje kad ti bebu donose na podoj jer se zena makar malo odmori nakon porodjaja.

    • Anita Bilafer Tadic Ista stvar u Pljevljima – ali u statistici niko ne pominje te detalje nego samo kako je u nekim bolnicama uveden baby friendly i kako se to preporucuje od strane WHO i UNICEF-a.

    • Maya Flores Sukovich Konkretan primjer – normalna zemlja Švedska, grad Stokholm, drzavna bolnica. Beba rodjena 2014, roditelji bracni par iz Beograda, nemaju svedsko drzavljanstvo. Beba i mama same u sobi, otac bio non-stop s njima, prvu noc i prenocio (za to doplatio 30e), sve ostalo je bilo besplatno. To ostalo podrazumijeva dvije med sestre dostupne po pozivu (na dugme u sobi), restoran sa tri obroka dnevno po izboru, beba non-stop s majkom (krevetic na tockice guras kud god podjes, osim ako ti je lose onda tata ostane s bebom dok mami pruzaju pomoc).

    • Danka Vraneš Redžić da imala sam slicno iskustvo jednom sam bila sama u sobi zbog zakazanog porodjaja, uz prisustvo supruga..a jednom nas cetiri zene u sobi. Bilo kako bilo smatram da je to super ideja samo da se ne bude ‘na pola’ odradjivala kao i vecina novousvojenih programa.

    • Anita Bilafer Tadic Ma kako nije teško. Pa malo koja žena je rodila katapultirajući na prvi napon, obično te izmrcvare bolovi satima prije nego i rodiš, a da ne pričamo o ušivanju i komplikacijama kad ne mozes sjedat ko čovjek po mjesec dana. Ne znam ko tu bebu vise želi uzet u ruke od majki, ali sto ako zaista ne mozes u prvih 24 sata ni oko sebe, a ne oko bebe? Čujes ih iz boksa kako placu kao simfonijski orkestar pa te uznemiri, a ne 4 bebe sa 4 polu zive majke u istoj prostoriji. Da te spuca depresija momentalno

    • Milena Pilastro Kovačić Ja se 24h nisam smjela pomjeriti jer su mi zdimili dvije anestezije i najmanje mi je bilo do toga da mi dijete vristi na uvo koliko god ga ja voljela.

    • Narocito je “lijepo” zenama koje su rodile carskim rezom. To je mučenje za ženu a i za bebu jer je majka nesposobna totalno. Bolje se postarajte za bolje uslove, higijenu, brigu o porodiljama. Zaposlite laktacijske sestre koje ce pomagati porodiljama oko dojenja, nauciti, i objasniti im nek stvari. A ne da su porodilje prepustene same sebi i pomoc dobijaju od iskusnijih zenica iz sobe. Daleko ste vi od friendly programa milion godina.

    • Prosla to i prosla jos gore stvari. Ali hvala Bogu dragom pa sam ziva. Ma sramota!!! Nego eto, opet ce biti kako oni odluce jer nas apsolutno niko nista ne pita nego eto makar ovdje mozemo napisati svoje misljenje koje je njima nebitno. Podrska svim onim buducim porodiljama da izdrze sve jer eto mi majke sve izdrzimo 🙂

  1. Porodila se prije 3meseca i tad su bile bebe sa nama skoro 24h, i to beba i majka na onom uskom krevetu zajedno super organizovano. Sestra donese bebu i nestane nema ih po 3h za spas zivota se ne mogu dozvati. Kako li ce tek sad to biti …

    • Bilo na carski bilo prirodan porodjaj je ako te siju naporno ustajanje prvi dan dva.. tamo da se slazem sa vama.. nego ima pojedinih koje izmisljaju toplu vodu i samo da bi nesto pisali govore da treba odma da su zajedno.. majki treba odmor od porodjaja, ovo do sad na 3 sata donosenje je bilo idealno i taman..

    • i ne samo sto je otezano ustajanje i kretanje, vec je zena danims ukljicena na razne terapije /infuzije, injekcije…/….i ne mislim da smo manje dobre mame zbog ovakvog misljenja….cijeli zivot je pred nama za druzenje 😊

  2. Čitam komentare i prosto ne mogu da vjerujem… Ne osuđujem nijednu ženu koja ne želi ili ne može da bude sa svojom bebom ali morala bi da razumije da su prva 24h nakon rođenja za bebu naročito (jako) stresna. Zato joj je potrebno da bude što više uz majku.

    • Evo ja razumijem , pa mi ipak to razumjevanje nije pomoglo 😉 A ni vecini mojih cimerki sa odjeljenja visokorizcnih trudnoca .No, divno je sto uvijek postoji neka ” super mama” , da nabije osjecaj krivice svim zenama koje ne mogu da budu uz svoje bebe prvih 24 i vise sati …dana :*

    • Toya Angie 🙂 Svak čita onako kako želi pa ni Vi niste izuzetak. Neće Vam ogorčenost donijeti ništa dobro. 😘❤️ (Da se napravi razlika između onih koje žele a ne mogu i onih koje ne žele a mogu.)

    • Zena je rekla da ne osudjuje mame koje ne zele ili ne mogu. Eto, meni je nejasno da nekom ne odgovara da bude sa svojom bebom od prvog trena. Imala sam tezak porodjaj, ali bih bila radosna da je ovaj program postojao i prije desetak godina.

    • Sanja Novićević Mene su prije 14 god. porodili carskim rezom na Ct a nakon mjesec dana mi je i rana zagnojila… Ali sve bih dala da mogu vratiti to vrijeme i biti sa bebom u tim prvim satima…

    • Ana Ždrale vjerujem i ja bi isto sve dala , ali prosto ne moze. Neke bebe su fizicki i drugom ustanovom odvojene od svojih majki. Posto nemamo vremeplov , ne ostaje nam nista drugo nego da nadoknadimo to vrijeme u buducnosti . Zao mi je sto vam se to dogodilo. Zato budite podrska buducim mamama .

    • Za zene porodjene carskim vec ne znam, vjerovatno one vec nisu u stanju da budu sa bebom 24 sata. Ima nas raznih, ali meni su izuzetno stresna bila ta dva dana. Narocito kada mi je receno da beba gubi na kilazi. Nisam znala da je to nesto uobicajeno. Smirili su me tek kad su mi dozvolili da je vidim na kratko. Tek tada su mi i objasnili da to nije nista opasno. Mislim da je puno zena proslo kroz te stresne trenutke, jer niko se nadje tamo da objasni odmah da to nije tako strasno, ako beba izgubi malo na kilazi.

    • Niko nikome ne sudi niti osudjuje. Svi imamo pravo na svoje misljenje, apsulutno nema razloga da imate osjecaj krivice , svi postupamo onako kako mislimo da je najbolje u datom trenutku zavisno o kakvim se okolnostima radi. Zene kao da imaju utisak da ce onako iskasapljenje biti ostavljene same sa bebom na milost i nemilost. Mislim da ce ovaj program biti primjenjivan na ‘ normalnim, sve ok’ porodjajima. O tome koliko je/ ce osoblje u KBC ucestvovati je dr. tema. Licno se nadam boljim promjenama.

    • Sanja Novićević nisu sve draga, svaki porodjaj i organizam je prica za sebe. Ja sam imala 2 porodjaja, oba puta carski . Svaki je prica za sebe . Samo , ponavljam vise razumjevanja i podrske prema porodiljama, a ne osudjivanje i poredjenje. Pogotovo zena -zeni , jer sve manje -vise imamo neko iskustvo i znamo kako u porodilistu moze biti . Super je da postoji BF program, ali je pitanje kako ce u praksi to izgledati kod nas.

    • Izvinjavam se- ali zašto Vi osjećate da Vas(vas) neko osuđuje ako to niko nije rekao? Možda Vi samo imate grižu savjest pa Vam se čini da Vas neko osuđuje? Možda Vi podsvjesno osuđujete sebe? Ne znam. Ne želim da se bavim time. Molim Vas da ne produbljujete polemiku ispod mog komentara.

  3. Moju bebu nijesam.gledala pa cijeli dan,donijeli su mi jednom dijete da ga poljubim.Naredna dan nidje djetete? Pomisih kuku da mi nije dijete bolesno?Niko mi ne rece da mi je djetetu nizak secer. Da ne pisem,da su jednoj mami donosili dva puta istu bebu da je doji .Zena je rodila blizankinje. Jednu te istu su joj cijeli dan donosili da je doji .Boze …

  4. Bravo,tako i treba. Da neke “majke” odmah na startu budu MAJKE,a ne da se dok cekaju bebu da im donose na podoj raspričavaju koja je đe i sa kim,itd.. Nego odmah Ljepoto bebu na grudi,i uspostavi laktaciju. Ja sa prvim sinom bila u sobi zajedno i ti prvi momenti su neprocjenjivo divni,kada mirišeš maziš ljubiš i dojiš bebu,i dok ti mirno i zadovoljno spava na grudima.Sa drugom bebom u KC sam plakala jer sam doživila to kao nešto “strašno” zašto ne može moja bebica da bude stalno uz mene odmah po rođenju.Kad sam se probudila iz anestezije i pitala da mi donesu bebu da vidim,sestrice su rekle da ne može,i da čekam do ujutru kada bude vrijeme podoja.Malo je reći kako sam reagovala,uglavnom nakon 5 min donijele su mi bebu da vidim i na podoj. Kako ja ne mogu da shvatim vas kojima bi bilo ljepše da beba ne bude s’ vama stalno u sobi,tako možda i vi nećete moći shvatiti mene.Ali opet kažem,osjećaj kada je beba stalno sa vama pogotovo prvih minuta,sati,dana,po rođenju je predivan.Kojoj mami još pada na pamet njen postporođajni bol od C.reza ili da je rodila prirodnim putem…kada je beba odmah stalno uz nju,svaki bol prolazi,umanjuje se,i sreća koju osjeća u tim trenutcima je veća od bola.

    • Bogami nije svakoj mami ni do zivota posle porodjaja a ne do cega drugog. Imajmo razumijevanja jedna za drugu.
      A zasto su ti momenti neprocjenjivi? Koliko je momenata nakon izlaska iz porodilista neprocjenjivih pa ih neke majke propustaju?
      Ovdje bar imaju opravdan razlog, a napolju i ne bas, bar ne uvjek…

    • Anđela shvatam,ali po meni smatram da je i za mamu i bebu bolje i ljepše kada su u tim prvim “najtežim” momentima zajedno.Jer kada su u tim prvim trenutcima beba i mama zajedno,počne organizam lučiti hormon sreće pa i bol brže prolazi i mama se brže oporavlja. Naravno,u to ne ubrajam zaista porodilje koje moraju biti odvojene od svojih beba zbog komplikacija koje su se javile nakon porođaja. Već mislim na porodilje i bebe koje su dobro prošle na porođaju.Mada bih da se pitam,bez obzira što ja imam ovakvo mišljenje o tome,ostavila porodiljama da odluče DA ili NE.A kod nas je nažalost sistem takav da “oni” odlučuju a da nas i ne pitaju za naše mišljenje i izbor.

  5. Ovaj BF program, kao i sve u zivotu, ima svoje i prednosti i mane. I sve mi ih znamo.
    Zato ne treba nikog osudjivati.
    Evo ja npr imam iza sebe tri porodjaja, i potpuno mi je svejedno bilo kako cu tih 48 sati provesti sa bebom. Sa prvim djetetom sam ostala cak i 10 dana(bilo je to prije 7 god) i bas sam odmorila. Prvorotka, pa sve boli:-)Nisam tad ni pomisljala na bf(ja nemajka!) , donosili mi bebu na podoj,kupali, vodili racuna o njoj…i po izlasku iz porodilista sve je islo glatko. Nista nisam propustila. Dvije i po godine i dojenja i mazenja i ljubljenja….
    Sa drugim i trecim sam i mogla da budem stalno, imala sam predjasnje iskustvo,praksu, lakse su mi pali i porodjaji. Nije bilo bf, ali su toliko cesto bebu donosili i ostavljali, da sam osjecala da su non stop sa mnom…
    Elem,moramo uzeti u obzir da porodjaj nije nimalo laka stvar, i da je sasvim ok dozvoliti zeni da odmori.
    A opet bf ce pomoci majkama da od samog pocetka stavljaju bebu da sisa, da ostvare vrlo bitan kontakt koza na kozu…da ne dozvole da se beba prihranjuje i bude sita za vrijeme podoja pa onda nece da vuce,sisa…a znamo koliko je bitno da beba to radi da bi stimulisalo proizvodnju mlijeka. I eto dobrog starta za uspjesno dojenje. U tome je po meni jedina prednost bfa.
    Al na kraju, ipak bih ostavila mogucnost izbora, da majke na osnovu svog zdrav.stanja ili procjene ljekara odluce da li su za bf ili ne.

    • Da,potpuno se slazem,dati mogucnost izbora.I ja imam oba iskustva,licno meni se vise dopada bf program,ali opet to je sve individualno ja sam imala oba puta lagan i brz porodjaj,mogla sam ustajati bez problema,ali razumijem da one koje su rodile na carski ili imale tezi i dug porodjaj pa im vise odgovara da im donose bebu.Treba dati mogucnost izbora

  6. Treba da naprave baby friendly pa da ponude mamama,i ko zeli ko ne.Ja sam tako bila uz sina i meni je to bilo fantasticno on u kolijevkici pored mog kreveta,meni je to bilo jako pozitivno iskustvo. (Prije skoro 10 god. je to bilo,u drugoj drzavi,bilo nas je tri u sobi) Prije dva mjeseca sam cerkicu rodila i falilo mi je to sto nije tu pored mene,iako su ke stalno donosili.To je moje iskustvo.Treba kazem mamama dati tu opciju pa kako se koja odluci

  7. Uzas… Zena nakon porodjaja treba da dodje psihicki sebi a i fizicki da odmori bar par sati…a ne ka meni sa braunilom u jednu ruku dovode dijete u 3h ujutru na uski krevet posle 4 sata od porodjaja, a ne mozes kako treba ni lijevo ni desno, jer si bez sna zadnja 24h od kojih si pola dana provela na indukciju (ko zna -zna) Zar porodiliste nije namijenjeno i oporavku zena? Sve ce se nadoknadit sa bebom i bez baby friendly..

    • Azra Abdic Krnic slazem se sa tobom! Ovo mi se nikako ne dopada.Zena je nakon porodjaja iscrpljena u svakom smislu te rijeci, jer da nije tako, isti bi je taj dan kuci pustali.

    • Azra Abdic Krnic podrzavam. Da oprosti KBC briga njih za majke i bebe no da je njima lakse! Meni je odgovaralo vise da mi donose bebu jer nisam se najbolje osjecala sa sama brinem odmah oko bebe!

    • Jos kaze meni sestra cim sam dosla u sobu citiram “koliko god to surovo zvucalo” djecu u boksu ne hranimo vise pa i kad vriste, no ako gube na kilazi oni majki daju dohranu da im daje…pitam je zasto je to tako, nema mi logike a ona odgovara samouvjereno “Iskreno da vam kazem…nemam pojma!” i sve mi je bilo jasno..smanju im obim posla, one nadrndane, kapiram plate nisu neke..al’ u odnosu na prije dvije god kad sam prvi put bila sve je gore..

    • Marijana Prelević isti slucaj cimerke do mene, pitam se kako ce neka buduca majka u tom stanju doci do bebinog krevetca na povijanje i slicno…i to sa hemoglobinom u manjku😬

    • Ovo je surova istina, a sve ostalo romanticne price rezervisane za mali broj porodilja. Ali ima onih koji jedva nadju snagu da sve to proguraju, a onda se prave svetice i super majke i nabijaju osecaj krivice ostalima.

    • Bebe više hrane u boxu, na insistiranje savjetnica za dojenje, tako mi je rekla zaova koja se porodila prije nedelju dana, i užasno teško joj je palo to novo pravilo, a treće joj je dijete

    • Sandra Raković vjerovatno..meni su rekli kao da je razlog tome sto mnoge zene ne doje nego se oslone kasnije na dohranu, mada sve zene koje poznajem su dojile ili doje pa mi to vise lici na izgovor neki. Cekajuci bebe iz boxa na podoj svi smo traume imali vristi li od gladi to bas nase dijete dok su ih donosili crvene od vriske.. Generalno stanje je bljak.

    • Porodila sam se na carski, beba je bila na neonatologiji 20dana, sve sam pokušala ali mlijeko nisam mogla da odrzim, plakala, nervirala se ali uzalud, a isto tako znam ženu koja je po izlasku iz bolnice odmah, sama prekinula mlijeko i prebacila bebu na adaptirano mlijeko, tako da oni na to, ne mogu uticati nikako

  8. Mislim na osnovu svog i iskustva majki koje su lezale sa mnom u sobama da je to izuzetno traumaticno iskustvo za majke. Narocito one koje se porode prvi put, na carski rez, kada jos ne uspjevaju da se prilagode novonastaloj situaciji. Samo da bi med.sestrama bilo lakse…tih para dana zaista treba onoguciti svu paznju majkama, jer ih to nece udaljiti od beba niti bebe od njih.. naprotiv..ako je majka tada nesredjena, nesnadjena, uplasena i sl. Kako ce se to prenijeti na novorodjence? Pa nijesu ni na zapadu ljudi blesavi…u tim momentima majka je u centru paznje. Mislim da je to takav udar na novopecene majke.

    • Evo ja sam ta majka.Sa braunilom i katetrom nakon buđenja iz anestezije nakon carskog sam ustala 1h nakon buđenja,i stala na svoje noge bez pridržavanja od strane sestrica…itd. I napravila tih par “preteških” koraka ka bebi i krevetcu u kojem je bila beba.”Motivisao” me bebin plač,i “podigao” na noge.Ne znam ni sama kako,ni od kud mi ta snaga pored ogromnog bola koji me kidao,ali uspjela sam… U tom trenutku mi je samo bio aktiviran “alarm” u glavi,da beba plače i ja moram ustati.Uzela bebu u naručje,i spustila je na moj jastuk,pa se onda “nekako” ja uspjela legnut u krevet i slobodnom rukom bebče moje lijepo prislonila i otpočela laktaciju. Kada je vizita došla,ostali su u čudu. A sa drugim bebcom su me pustili kući treći dan nakon c.reza. Takođe sasvim normalno bez da se vučem ko paučina sam na nogama išetala iz KBC-a sa bebom u naručju. Tako da nema potrebe i suludo je upoređivati “majke” i njihove slabosti,bol,i volju u tim prvim momentima,jer nismo svaka iste.

  9. Evo ja samo da pohvalim baby friendly program, babice, medicinske sestre i sve ostale u Bijelom polju gde sam se porodila pre 10 meseci.Eto da znate da ima i takvih.Malo je reci da su me odusevili. <3

  10. Mislim da treba ostaviti majkama da biraju. Smatram da je izuzetno tesko I naporno odma posle porodjaja da majke budu uz dijete,pogotovo kad zbog rane ne mozete da ustanete iz kreveta.Trba misliti I na oporavak majki,nece bebama nista biti ta dva Dana ako ne budu 24casa sa majkama

  11. To je odlicna zamisao, samo je bitan nacin realizacije. Prvo djete sam rodila u gradu u kojem je odavno zastupljen Baby friendly program. Porodjaj je zavrsen carskim rezom. Beba je cijele noci proplakala pored mene. Ljuljuskala sam i pjevala, naravno gladnu bebu to nije smirivalo. Posto niko od medicinskog osoblja i cimerki nije imao namjeru da mi prinese bebu, na kraju sam nekako sama ustala, ali problem je bio da u takvom polazaju bezbjedno prebacim bebu iz kreveca na krevet. Dakle, tesko iskustvo, a nije moralo biti. Ipak, posto sam drugo djete rodila u Klinickom centru i nosim samo najljepse uspomene na posvecenost medicinskog osoblja sa tog odjeljenja, vjerujem da ce program zaziviti na pravi nacin.

Leave a Reply