Barać: Na Vučju prava škola u prirodi

Sponzorisana objava

Turistički kompleks Vučje, koji se nalazi 20 kilometara od Nikšića, organizuje svake godine škole u prirodi, čija je osnovna specifičnost, kako kažu, ta što se zaista radi o boravku u prirodi.

U sklopu samog kompleksa posluje hotel sa 3 zvjezdice, koji raspolaže sa 104 ležaja raspoređena u 24 smještajne jedinice, kao i restoranom sa 120 mjesta.

“Obavezna i vaspitna uloga programa Škola u prirodi je je veoma važna za djecu ovog uzrasta. Učenici su u prilici da stiču znanja na zaista poseban način, prateći sve prirodne promjene i pojave u pravom smislu te riječi, uočavajuci njihove međusobne uzročno-posledične odnose. U prilici su da steknu osnovna saznanja o samoj prirodi, odnosu čovjeka prema prirodi, važnosti suživota čovjeka i prirode. Iz svega toga proizilazi i jedan vazan zadatak Škole u prirodi, a to je humani odnos prema prirodi i razvoj ekološke svijesti”, kaže Mitar Barać, menadžer kompleksa Vučje.

Prema njegovim riječima, trude se da mališanima pruži sve neophodne uslove kako bi škola u prirodi bila upravo ono što se od nje očekuje, a iz godine u godinu dopunjuju i unapređuju sadržaj.

Učenici osnovnih škola su u prilici da sa stručnim vodičima upoznaju prirodne ljepote ovoga kraja, da sa licenciranim planinarima, osvajacima Mont Everesta obiđu obližnje vrhove i upoznaju se sa raznim načinima i postupcima koje koriste planinari, neophodnom opremom za planinarenje, ali i da čuju i vide kako je izgledao njihov pohod na “krov svijeta”.

Sa izviđačkim odredom, tom prilikom djeca mogu da vide i nauče kako se postavljaju šatori, vezuju čvorovi, pali logorska vatra, šta je sve neophodno za kampovanje i duži boravak u prirodi, kao i da čuju predavanje o ukazivanju prve pomoći.

Već duže se organizuje i akcija pošumljavanja, a samo ove godine osnovci su na Vučju posadili preko 300 novih stabala.

Sa djecom rade i dugogodišnji profesori fizičke kulture.

“Na svježem vazduhu i okružena prirodom, djeca igraju razne igre koje utiču na njihove komunikativne sposobnosti i pomažu im da lakše uče i razumiju svoje sposobnosti i talente. Da bi djeci još bolje približili prirodu ovoga kraja, organizujemo i edukativne radionice sa biolozima, u kojima dijece mogu da čuju i nauče o biljnom svijetu, vrstama biljaka koje ih okružuju, njihovoj podjeli i svojstvima. U prilici su i da uz laganu šetnju sa biolozima vide i uberu razne vrste ljekovitog bilja i čajeva, i nakon toga i da na licu mjesta vide njihovu pripremu”, pojašnjava Barać.

Djeca obilaze i obližnje farme, gdjemogu da se upoznaju sa načinom uzgoja stoke. Tom prilikom mogu da vide načine i postupke prilikom muže životinja, kao i načine brige o životinjama, ishrani i njihovom životnom prostoru.

U prilici su da čuju kako ishrana stoke može da utiče na kvalitet mlijeka, od čega sve zavisi, šta sve sadrži, kako se prave mliječni proizvodi i koliko su vazni za rast i razvoj. Oni najhrabriji imaju i blizak kontakt sa životinjama, mogu da se oprobaju u muži krava kao i hranjenu stoke. Djeca mogu da probaju svježe mlijeko i razne vrste mliječnih proizvoda.

U toku Škole u pirirodi, djeca slobodno vrijeme provode i sa stručnim animatorima, koji im organizuju i večernje zabave.

“Uz napomenu da su ovo samo neki od sadržaja koje Turistički kompleks Vučje nudi djeci, a koji se svakako mogu po potrebi mijenjati, prilagođavati i dopunjavati, treba reći da im je obezbjeđen smjestaj na bazi punog pansiona, kao i konstantna medicinska zaštita”, poručuje Barać.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To i jeste skola u prirodi, svaka cast. Djeca iz Budve su trebala ove godine tamo ali nekome je odgovaralo nesto drugo…sa heklerima i sl.stvarima da djeca uce o prirodi. Nadam se dogodine da ce biti bolje

  2. Medju neophodnim uslovima spadaju i voda, i topla voda. Vodu nisu imala djeca iz Kotora tokom boravka na Vucju jedne noci, a djevojcice u svojoj sobi nikako nisu imale toplu vodu. Dijete je pod jastukom kad je krenulo da legne naslo kospicu i posumnjalo da mu posteljina nije cista, a kreveti su bili oblijepljeni zvakama. Higijena Vam je na Vucju veoma upitna. Djevojcica se kuci vratila sa ojedom jer se nikako nije mogla oprati u toku dvodnevnog boravka! Toliko o idili koju reklamirate!

Leave a Reply