Tužilaštvo utvrdilo da je Ulcinjanka preminula prirodnom smrću

Više državno tužilaštvo saopštilo je da je porodilja iz Ulcinja umrla prirodnom smrću zbog iskrvarenja.

U tom tužilaštvu nedavno je formiran predmet povodom utvrđivanja okolnosti pod kojima je 1. maja u Kliničkom centru. preminula mlada Ulcinjanka, četiri sata nakon što je rodila žensko dijete.

“Radi objektivnog informisanja, upoznajem javnost, da su vještak sudskomedicinske struke i patolog, nakon obavljene ekshumacije i obdukcije tijela, dostavili tužilaštvu nalaz sa mišljenjem da je smrt kod pok. N.A. prirodna i da je nastupila uslijed iskrvarenja. Tužilaštvo će u daljem toku postupka, putem sudsko-medicinskog vještačenja, utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti koje su prethodile nastupanju smrti kod pok. N.A.”, piše u saopštenju.

Trudnoća kod pokojne porodilje tekla je normalno sve do šest dana pred smrt kada se ljekarima u ulcinjskom porodilištu požalila na bolove po dnu stomaka. Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja upućena je u barsku bolnicu a nakon toga prebačena je za Podgoricu.

Porodila se više od mjesec ranije od predviđenog termina. Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, nije uspio. Porodica je tada odbila obdukciju ali je deset dana kasnije na zahtjev tužilaštva a po nalogu istražnog sudije, urađena ekshumacija kojoj je prisustvovala tužiteljka Višeg tužilaštva Tanja Čolan Deretić.

Iako je njen suprug ranije kazao da su ljekari učinili sve što je u njihovoj moći, porodiljin brat javno je iznio sumnje u adekvatan medicinski tretman, zbog čega je saslušan u podgoričkoj policiji. On je podsjetio da je njegova sestra prije sedam godina imala težak porođaj u Baru, da je usljed krvarenja, jedva ostala živa te da je zbog toga i prebačena u KBC. Kazao je i da je zbog straha od novog porođaja,  porodilja tražila carski rez ali da ljekari nijesu udovoljili njenoj želji.

Vijestima su tada iz Kliničkog centra odgovorili “da je porodica upoznata o svim preduzetim mjerama tretmana sada pokojne porodilje, a koje su sprovedene u skladu sa medicinskom doktrinom i važećim protokolima”.

Porodiljin brat je kazao da je djevojčica dobro ali da je prilikom porođaja zadobila povrede i da ima gips. Ona je i dalje pod tretmanom medicinskog osoblja u Kliničkom centru.

Na pitanje o povredama novorođenčeta, iz Kliničkog centra je saopšteno “da je porodica, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o pravima pacijenata upoznata o zdravstvenom stanju djeteta”.

“S tim u vezi, poštujući navedene zakone, ne možemo vam dati više informacija ovim povodom”, piše u odgovoru.

Otac porodilje je kazao da su doktori u KBC kazali da je dijete povrijeđeno jer nije bilo dovoljno plodove vode.

On je na njegov zahtjev, ranije razgovarao i sa dr Snežanom Raspopović, zamjenicom direktorke Kliničkog centra i načelnicom Odjeljenja za ginekologiju i njenim saradnicima.

Iz KCCG tada nijesu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa razgovorom oca porodilje i dr Raspopović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply