Svaki deseti tinejdžer i svaka dvadeseta tinejdžerka u Crnoj Gori puše

U Crnoj Gori je svaki treći stanovnik pušač, a svaki deseti učenik i svaka dvadeseta učenica uzrasta od 13 do 15 godina redovno koristi duvanske proizvode.

Kako je saopštila nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljajević, broj dječaka starosti od 13 do 15 godina koji puše se dvostruko povećao.

“Trećina njih je tokom života eksperimentisala sa upotrebom duvanskih proizvoda”, kazala je Ljajević na konferenciji za novinare, povodom obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana.

Prema njenim riječima, u našoj državi više muškaraca konzumira duvanske prozvode, nego žena, dok je u starosnoj grupi između 15 i 24 godine veći broj žena.

“Ovi podaci pokazuju da su žene prihvatile konzumiranje duvana kao odraz slobode, savremenosti i novog poimanja života”, saopštila je ona.

Kako je istakla šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, podaci iz 2015. godine pokazuju da 28 odsto evropske populacije su pušači, a 4,2 miliona pušača je umrlo zbog posledica konzumiranja duvanskih proizvoda.

“Učestalost pušenja veća kod muškaraca u Crnoj Gori i da iznosi 36,2 odsto, dok je kod žena 34,5 odsto”, pojasnila je ona.

Prema riječima kardiologa u Kliničkom centru Crne Gore Ljilje Musić, na Klinici za bolesti srca u toj zdravstvenoj ustanovi dnevno zbrine od 16 do 18 pacijenata, koji imaju neki akutni koronarni događaj.

“Na godišnjem nivou broj pacijenata je od 140 do 180, na 100.000 stanovnika. Dvije trećine oboljelih od kardiovaskularnih bolesti je mlađe od 60 godina, a to je radno sposobna populacija koja može biti zaliječena, ali ne i izliječena. Podjednako su bitne i primarna i sekundarna prevencija, podizanje svijesti o štetnosti pušenja i zbrinjavanje pacijenata koji zbog toga trpe posljedice”, zaključila je ona.

Izvor: MINA

Comments

  1. Šta rade neki roditelji,misle ako su napravili ili rodili dijete,završili su misiju života?!Dijete nije stvar,ni izduvni ventil,no živo biće.I vi roditelji snosite odgovornost za svoju djecu.Znate fino šta cigarete čine organizmu,a od toga ide alkohol i droga.Sve povlači jedno drugo.😬

Leave a Reply