Naredne sedmice četiri radionice za djecu različitih uzrasta

U Razvojnom centru udruženja Roditelji u Podgorici za narednu sedmicu pripremljene su razvojne radionice, za mališane jaslenog uzrasta  i njihove roditelje, sa psihologom. Drugari predškolskog uzrasta, usvajaće nove vještine, učeći kroz igru. Stariji osnovnoškolci razvijaće vijuge gradeći mape uma, ali i unaprijediti komunikacijske vještine, u toku čitalačke radionice.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedjeljak, 4. juna sa početkom u 18 sati biće održana razvojna radionica pod nazivom Razigravanje, koja je namijenjena djeci jaslenog uzrasta,  od 1 do 3 godine.

Radionica je osmišljena da roditeljima pruži uvid u osnove socijalnog, emocionalnog, saznajnog, jezičkog i fizičkog razvoja djeteta. Učesnici će imati prilike da postave pitanja povodom nedoumica sa kojima se susreću kao roditelji, kao i da razmjene iskustva sa drugim učesnicima. Kroz praktične primjere, roditelji će moći da se dodatno upoznaju sa razvojem svog djeteta u stimulativnoj sredini, kao i upustva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog  što boljeg razvoja.

Na ovim radionicama posebna pažnja biće posvećena razvoju motoričke spretnosti djeteta i motoričkih vještina koje odgovaraju tom uzrastu. Mališani će, kroz igru, učiti o prostornim odnosima, shvatati suprotne pojmove i razvijati svoje saznajne potencijale.

Radionicu vodi psiholog Miloš Bulatović, a broj mjesta je ograničen na 5. Prisustvo roditelja je obavezno.

U utorak, 5. juna u 19 sati počinje radionica Učimo kroz igru, koja je namijenjena djeci predškolskog uzrasta.

Radionica ima za cilj da obezbijedi stimulativno okruženje i igre koje će djeci pomoći u razvoju njihove memorije, pažnje, koncentracije kao i vještina socijalizacije i timskog rada. Radionicu vodi psihološkinja Milica Kruščić, a teme koje se obrađuju kroz igru biće vizuelna pažnja, pamćenje, serijacija, klasifikacija, fina motorika, socijalizacija. Mogućnost prijavljivanja imaju djeca od 3 do 6 godina, a broj mjesta je ograničen na 15.

U srijedu,  6. juna u 19 sati pripremili smo edukativnu radionicu pod nazivom Dječji klub čitalaca, a namijenjena je djeci osnovnoškolsog uzrasta.

Cilj radionice je da se kod djece probudi ljubav prema čitanju i knjizi, i navede ih da razvijaju maštu. Prvi dio radionice biće usredsređen na čitanje knjige, a drugi na konstruktivni  razgovor o glavnim junacima, njihovim nedaćama i uspjesima. Na ovaj način ćemo pospješiti dijalog među mališanima, razvijati njihovu kreativnost i bogatiti vokabular. Istraživanja su pokazala da ukoliko su djeca izložena čitanju od ranog djetinjstva, aktiviraju se određeni centri u mozgu, što posebno utiče na djetetov razvoj jezika, način razmišljanja, poboljšava njihovu koncentraciju i doprinosi ‘žeđi za znanjem’. Radionicu će voditi pisac i magistar prava Tijana Ostojić, a namijenjena je djeci uzrasta od 7 do 10 godina. Broj mjesta je ograničen na 10.

U četvrtak, 7. juna u 19 sati uslijediće edukativna radionica pod nazivom Mape uma-moje slobodno vrijeme, koja je namijenjena djeci uzrasta od 8 do 11 godina.

Drugari će imati priliku da učestvuju u različitim igrama koje poboljšavaju koncentraciju i ubrzavaju proces učenja kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Poznato je da djeca najlakše uče kroz igru i pomoću slika, a osnovni cilj tih strategija nije samo učenje informacija nego i njihovo povezivanje i razvoj funkcionalnog znanja. Kako  na najbolji način isplanirati slobodno vrijeme i sve to vizuelno predstaviti, pomoću slika, drugari će imati priliku da usvoje radom u manjim grupama, a potom zajedničkim predstavljanjem izgraditi jedinstvenu mapu sa cjelokupnim sadržajem.

Radionicu će voditi bake Đorđina Markuš i Mirjana Rašković, čije je uključivanje dio je projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta je ograničen na 10.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply