Postupak učenika uprava ocjenjuje kao kreativan način neslaganja sa dres kodom

Gimnazija “Slobodan Škerović”  iz Podgorice radi na tome da učenici razviju kritičku svijest, a postupak učenika koji je došao u školu u suknji, sjajan je primjer na kojem je, na kreativan način, izrazio neslaganje sa dres kodom, ocijenila je direktorica Zoja Bojanić Lalović, i dodala da je gimnazijalac sve nasmijao. Ona je i istakla da se radi o sjajnom učeniku.

Podgorički gimnazijalac u školu došao u suknji u znak protesta

Nakon što je njegova fotografija obišla popularne društvene mreže u Crnoj Gori, njegov postupak je većinom naišao na pozitivne reakcije.

“Nokti od pola metra, crveni ruž, ajlajner i dekolte nisu problem ali pristojna dužina muškog šortsa jeste?! Svaka čast, dečko”, bio je jedan od kometara na Fejsbuku.

Ipak, bilo je i onih koji su ponašanje tinejdžera kritikovali, ocjenjujući ga neadekvatnim.

“E, zbog ovoga bi trebalo uvesti školske uniforme! Ovakvo ponašanje je naišlo na odobravanje odraslih ljudi! I onda se čudimo što su nam djeca puna sebe, samouvjerena za sve ono što ne valja!!! Znate profesorima nalaziti mane, a debelo ste omašili u kućnom vaspitanju! Ovo nije protest, ovo je omalovažavanje sistema vrijednosti, obrazovnih ustanova, prije svega!”, jedan je od negativnih komentara.

Da se radi o nepoštovanju ustanove ne slažu se u podgoričkoj Gimnaziji.

Bojanić Lalović je dodala da učenik definitivno neće biti kažnjen zbog svog postupka.

Kada je u pitanju poštovanje pravila oblačenja u podgoričkoj Gimnaziji, Bojanić Lalović je istakla da se u toj ustanovi trude da se poštuje dres kod. Na taj način teže da učenike pripreme za budućnost i odnos prema institucijama.

Ističe da je prirodno da srednjoškolci teško prihvataju pravila koja im se nameću i da reaguju buntovnički, ali da je na upravi škole i zaposlenima da djeluju vaspitno i ukažu đacima na prave vrijednosti.

U podgoričkoj Gimnaziji, jednoj od starijih zgrada u gradu, u učionicama nemaju klime, pa se učenici žale na vrućinu koja ih ometa da normalno prate nastavu, a ovogodišnji maj bio je jedan od najtoplijih od kada se mjere temperature.

Neadekvatno oblačenje među srednjoškolcima nije izražen problem ni u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, a direktor te ustanove Branimir Kostić kazao je da se ponekad dogodi da se pojedinci obuku suprotno od propisanog.

“Učenika koji “zaluta” opomenemo i to je dovoljno. Nismo nikog vraćali, nije bilo kazni, ili drugih vaspitnih mjera”, rekao je Kostić.

Pojavu neadekvatno obučenih učenika su u ovoj školi suzbili tako što su tokom prvih toplijih dana, učenike podsjetili na neophodnost poštovanja školskog dres koda.

Da se pridržavaju dres koda od svojih zaposlenih zahtijevaju i u drugim državnim institucijama.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Vrlo pozitivno cu ja prva da reagujem jer akooo mogu i u skole i bilo koju instituciju da se ulazi sa minimalnim suknjicama, haljinicama, dekolteima do pupka zasto muskarci nemogu sa prIstojnom duzinom bermuda.AJDE NEKA NEKO VISOKOUMAN MI OBJASNI I PROSVIJETLI ME STA JE TO KOD NJIH PROVOKATIVNO STA JE TU NEDOLICNOOO….

Leave a Reply