Nazadovali na listi koja pokazuje koliko smo bezbjedno okruženje za djecu

Crna Gora nazaduje kada je u pitanju smanjenje broja djece koja su preminula prije 5. godine života uslijed uzroka koji su mogli biti spriječeni. Naša zemlja nalazi se 53. mjestu, sedam mjesta iza prošlogodišnje pozicije.

Kako je saopštila organizacija Save the Chidren, prema ovogodišnjoj listi zemalja, koja rangira 175 zemalja svijeta u odnosu na to gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo, Crna Gora zauzima 53. mjesto.

Pozicija zemlje na listi se određuje na osnovu indeksa i znači i procjenu da je u toj zemlji djetinjstvo više ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje i smrt prije 5. godine usred uzroka, a koji su mogli biti spriječeni.

Podaci o zemljama prikupljeni su, kako se navodi, većinom od UN agencija, a promjene u podacima mogu biti posljedica realnog pogoršavanja uslova, kada su u pitanju Sirija, Južni Sudan, Jermenija…

U nekim zemljama povećanje broja djece ugrožene određenim faktorima može da bude rezultat boljeg praćenja i dostupnijih podataka koji omogućavaju bolje razumijevanje uslova za djecu u tim sredinama, pojašnjava se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kada su u pitanju zemlje u regionu, Bosna i Hercegovina nalazi se na 39. poziciji liste i u odnosu na 2017. pala je za četiri mjesta. Srbija je zabilježila napredak, pa se sada nalazi na 46 mjestu.

Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 77. mjestu, dok Slovenija već drugi put dijeli prvo mjesto, ove godine sa Singapurom.

Hrvatska na indeksu prekinutog djetinjstva zauzima 25. mjesto.

Indeks prekinutog djetinjstva je izvještaj koji međunarodna organizacija Save the Children objavljuje drugu godinu za redom uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna.

Save the Children upozorava da konflikti, široko rasprostranjeno siromaštvo i diskriminacija djevojčica i djevojaka utiču na to da je ugroženo više od pola djece na svijetu, to jest preko 1,2 milijarde djevojčica i dječaka.

U Srbiji i Crnoj Gori, navodi se, podaci o broju djece izvan obrazovnog sistema pokazuju da treba uložiti dodatne napore da obrazovanje bude dostupno za svu djecu, dok za Bosnu i Hercegovinu, već drugu godinu za redom uopšte nema podataka o djeci van školskog sistema.

“Iz prakse znamo da se djeca pripadnici romske manjine, te djeca s poteškoćama u razvoju, najčešće susrijeću s preprekama u ostvarivanju pristupa školovanju, i smatramo da je ovo jedan od prioriteta koji je potrebno hitno rešavati“, ističe direktorka Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

U izvještaju se navodi da je djetinjstvo najviše ugroženo u zapadnim i centralnim afričkim zemljama – najlošije rangirana je Nigerija, zatim slijede, Mali, Centralnoafrička Republika, Čad i Južni Sudan.

Izvor: FOS Media

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply