Od malih boginja oboljelo 160 osoba

U Crnoj Gori je od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba, i trenutno se na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila nalazi troje pacijenata.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, najpogođenije grupe su odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, a zatim mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

“Od početka godine ukupno je registrovano 160 oboljelih, i to 143 laboratorijski dokazana slučaja‚ 14 klinički potvrđenih i tri oboljela (sa jasnom epidemiološkom povezanošću sa izvorom oboljevanja od morbila”, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz Instituta su rekli da su u toku laboratorijska i epidemiološka istraživanja kod dva pacijenta.

Iz IJZ su ukazali da je među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji 90,63 odsto.

“Masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u dječijim kolektivima-vrtićima i školama što se može pripisati nivoima kolektivnog imuniteta postignutih u prethodnim godinama”, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, dosadašnje oboljevanje je ukazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje ima novih slučajeva oboljevanja prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju preventivnih mjera i preporuka Instituta.

Iz IJZ su naglasili da je posebno važno da sve osobe sa simptomima morbilozne infekcije izbjegavaju društvene kontakate, odlazak na posao, u školu i vrtić i da pravilno traže ljekarsku pomoć kako ne bi dovodili u opasnost druge osobe koje se mogu zateći u čekaonicama domova zdravlja.

“Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece sprovođenjem njihove pravovremene vakcinacije”, zaključili su u saopštenju.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. I mi smo ih prebolovali.nista strasno.dijete godinu i 10 mjeseci..bez ikakvih posledica i bez ikakve terapije..najbolje sto sad ne moramo da primamo mmr i da razmisljamo o posledicama..e sad naravno da je problem sa djecom koja imaju neki problem u startu,nedonoscad su,imaju neku tesku bolest ili sl..oni bi sigurno prosli mnogo gore🙁

  2. Dok sam bilA na infektivnom sa morbilama cekajuci nalaze bila su i dva djecaka od 12 god koji su vakcinisani sa dvije doze mmr i opet su dobili morbile.
    Dr koja me je vodila mi je objasnila da sam morbile mogla dobiti od sveze vakcinisanog djeteta jer kad prime mmr 7 dana su zarazni odnosno mogu da prenesu virus.
    Inace ja sam imala bas blagi oblik. Nijesam nikad vakcinisana. imala temp 38 tri dana, onda osip 3 dana i to je to.
    Moje dijete nije vakcinisano i nije ih dobilo, a nadali smo se da ce ih dobiti da ih sad preboli.

Leave a Reply