Klinički sumnja da propust nije slučajan

Menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) pokrenuo je krivični postupak protiv medicinske sestre koja je zamijenila novorođenče jer osnovano sumnja da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu.

Iz Kliničkog centra je saopšteno i da je razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo i protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara-neonatologa, pokrenuti disciplinksi postupci.

“Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta. Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG vezane za otpuste porodilja i novorođenčadi,  ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć”. saoptio je KCCG.

Ponovili su da ovaj incident do sada nije zabilježen u KCCG.

“Uvjeravamo javnost da će svi odgovorni biti najstrožije sankcionisani”, poručuju iz Kliničkog centra.

Klinički je uz saopštenje dostavio i Protokol pri otpustu novoročeta: 

  1. U Odjeljenju za terminsku novorođenčad se spaja dokumentacija majke i novorođenčeta:
  • Otpusna lista majke;
  • Otpusna lista novorođenčeta;
  • Karton BCG vaccine;
  • Savjet za njegu majke po otpustu;
  • Savjet za njegu novorođenčeta po otpustu.
  1. Upoređivanje broja otpusne liste majke i otpusne liste novorođenčeta sa brojem na novorođenčetu.
  2. Otpusna medicinska sestra potom, skida novorođenče i provjerava pol i tračicu na ruci sa brojem bebe.
  3. Poziva majku i pri izlasku iz prostorija Odjeljenja jasno i glasno izgovara ime i prezime majke, pol djeteta i broj.
  4. Nakon toga, u otpusnoj prostoriji pred majkom se svlači novorođenče, ponovo se provjerava ime i prezime majke, pol djeteta, broj majke i njene bebe, brojevi otpusnih lista, tjelesna masa na rođenju i otpustu iz Porodilišta.
  5. Majka i novorođenče se otpuštaju sa tračicama na kojima je upisan identifikacioni broj dobijen odmah po rođenju djeteta.
  6. Na Odjeljenju za prijem i otpust se obavlja primopredaja novorođenčeta uz obaveznu ponovnu prozivku.

Porodilja kući otpuštena sa tuđom bebom

Pomoćnica ministra zdravja Vesna Miranović kazala je jutros da očekuje da će se danas ovim povodom oglasiti i ministar i zauzeti stav.

“Nije dobro što se to desilo. Odmah se širi krug preispitivanja da li se to dešavalo ranije, iako mi nemamo saznanje da se to dešavalo u prethodnom periodu. Sumnja koja se javlja u javnosti utiče na percepciju kakav je naš kvalitet zdravstvene zaštite, a na donosiocima odluke je da odreaguju adekvatno”, kazala je Miranović za RTCG.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply