Kada se pacijenti transportuju helikopterom?

Ilustracija, foto: FOS Media

Smrt novorođenčeta iz Berana, koje je preminulo 4. maja na putu za Klinički centar Crne Gore u Podgorici, u blizini Kolašina, pokrenulo je pitanje u javnosti da li je svima u zemlji jednako dostupan isti kvalitet zdravstvene zaštite, i da li je prevoz ambulantnim vozilom dovoljno brz u izuzetno hitnim slučajevima.

Iz Opšte bolnice Berane nijesu željeli da odgovore na pitanje da li je u ovom slučaju bio neophodan helikopterski prevoz novorođenčeta, dok ne bude gotov obdukcijski nalaz.

Sa druge strane, iz Kliničkog centra (KC) su za FOS objasnili kakva je procedura u ovakvim slučajevima.

Navode da KC posjeduje prostor (heliodrom) za slijetanje helikoptera. Helikoptersku jedinicu sačinjavaju posada helikoptera koja pripada MUP-u Crne Gore i medicinska ekipa Kliničkog centra za specijalni transport (anesteziolog i anestetičar sa neophodnom medicinskom opremom).

“Za navedeni prevoz pacijenata jasno je definisana procedura. Odluku o vazdušnom prevozu donosi Konzilijum zdravstvene ustanove na predlog ordinirajućeg doktora. Medicinska dokumentacija se dostavlja menadžmentu te ustanove koji nakon pribavljene saglasnosti od Ministarstva zdravlja kontaktira ministra MUP-a koji odobrava upotrebu helikoptera”, saopšteno je iz KC-a.

Pojašnjeno je da ukoliko se pacijenti prevoze iz drugih crnogorskih gradova ka Kliničkom centru, direktor te zdravstevene ustanove dužan je da najavi transport Kliničkom centru. Ovaj vid prevoza, kako navode, moguć je iz svih gradova Crne Gore kada to dozvoljavaju meteo uslovi.

“Važno je naglasiti da se ovaj vid transporta organizuje po hitnom postupku, odnosno, kao prioritet. Najbrže angažovanje ekipe moguće je organizovati u roku od 15-30 minuta”, kazali su iz Kliničkog centra, i dodali da je za ovaj vid transporta pacijenata mora postojati opravdana medicinska indikacija.

Pacijentkinja (23) je porođena hladnim carskim rezom na Ginekološko – akušerskom odjeljenju Opšte bolnice u Beranama, nakon rizične trudnoće.

Prije toga pacijentkinja je imala dva porođaja, takođe carskim rezom.

Zbog lošeg opšteg stanja po rođenju, novorođenče je reanimirano, ali pošto nije dolazilo do poboljšanja, ono je u pratnji pedijatra, anesteziologa, anestetičara i pedijatrijske sestre upućeno u KCCG.

Na putu prema KC-u novorođenče je preminulo u Kolašinu, nakon čega je medicinska ekipa svratila u prvu zdravstvenu ustanovu – Dom zdravlja Kolašin, a potom je slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu.

Izvor: FOS Media

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sramota…Pa zar je tolika procedura i za razmisljanje treba li poslati helikopter za bebu koja je tek dosla na svijet. Sramota i greota .I sta ce biti kad nalaz bude gotov, NISTA…kao i za ostale slucajeve, NISTA… I do kad tako, imaju li savjesti i odgovornosti ti doktori,nacelnici, ministri…

Leave a Reply