Zajedno do mehanizama prevencije i zaštite od vršnjačkog nasilja

Savjetodavni odbor projekta Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama, koji je nedavno počelo da realizuje Uduženje Roditelji sa partnerima, sastao se danas i započeo saradnju čime je zvanično počela priprema mehanizama za zajednički rad u ovoj oblasti.

Projekat realizuju Udruženje Roditelji, NVO Juventas, Unija srednjoškolaca, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU.

U Savjetodavnom oboru su predstavnici Ministarstava prosvjete, rada i socijalnog staranja, zdravlja, unutrašnjih poslova, Zavoda za školstvo, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Unije strukovnih udruženja prosvjetnih radnika, Unije direktora škola, Institucije Zaštitnika ljudskih prava sloboda i UNICEF-a. 

Ključni cilj projekta je razvoj kapaciteta i odgovora u stvaranju zaštitnih mehanizama od vrčnjačkog nasilja za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

U toku projekta biće procjenjeni institucionalni mehanizmi za prevenciju vršnjačkog nasilja i socijalnih servisa koji se nude učenicima, pripremljeni i zagovaran Nacionalni plan za prevenciju vršnjačkog nasilja i relevantnih podzakonskih akata. Radiće se i na unaprijeđenju kvaliteta lokalnih politika i socijalnih servisa za žrtve/počinioce vršnjačkog nasilja, kroz zajedničku koaliciju lokalnih uprava, roditeljskih/ učeničkih udruženja i u 3 pilot opštine, ali i opšteg sistema i servisa za zaštitu djece i mladih u školama, uključujući servise za djecu sa socijalno neprilagođenih ponašanjem.

Planirano je i unaprijeđenje kapaciteta nevladinih organizacija u odnosu na vršnjačko nasilje kroz subgrantove i obuke i podizanje svijesti i učenika i roditelja o posljedicama vršnjačkog nasilja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply