Naredne sedmice pravimo drvene kućice za ptičice

Razvojni centar udruženja Roditelji pripremio je za narednu sedmicu pet radionica za djecu različitih uzrasta. Za mališane jaslenog uzrasta biće organizovana razvojne radionice, sa psihologom. Mališani ranog školskog uzrasta i malo stariji drugari imaće priliku da kroz igru uče o oralnoj higijeni i prvoj pomoći, ali i kroz grupni rad praviće drvene kućice za ptičice.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedjeljak, 7.maja pripremili smo  razvojne radionice pod nazivom Razigravanje, koje su namijenjene djeci jaslenog uzrasta. Za njih su opredijeljena dva termina, u trajanju po 30 minuta. U 18 sati je radionica namijenjena djeci uzrasta od 1 do 2 godine, dok je termin u 19 sati rezervisan za djecu uzrasta od 2 do 3 godine.

Radionica je osmišljena da roditeljima pruži uvid u osnove socijalnog, emocionalnog, saznajnog, jezičkog i fizičkog razvoja djeteta. Učesnici će imati prilike da postave pitanja povodom nedoumica sa kojima se susreću kao roditelji, kao i da razmjene iskustva sa drugim učesnicima. Kroz praktične primjere, roditelji će moći da se dodatno upoznaju sa razvojem svog djeteta u stimulativnoj sredini, kao i upustva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog  što boljeg razvoja.

Na ovim radionicama posebna pažnja biće posvećena razvoju motoričke spretnosti djeteta i motoričkih vještina koje odgovaraju tom uzrastu. Mališani će, kroz igru, učiti o prostornim odnosima, shvatati suprotne pojmove i razvijati svoje saznajne potencijale.

Radionicu vodi psiholog Miloš Bulatović, a broj mjesta je ograničen na 5. Prisustvo roditelja je obavezno.

U utorak, 8.maja u 19 sati biće održana  edukativna radionica pod nazivom Osmijeh zdravlja vrijedan, u saradnji sa studentima stomatologije  Medicinskog fakulteta.

Na radionici, mališani će imati priliku da saznaju kako najbolje da održavaju oralnu higijenu, koja su sredstva za to potrebna i kako da svoju ishranu stave u službu cjelokupnog zdravlja. Cilj je da kroz  grupni rad i igru, prezentaciju i zanimljivu demonstraciju  na brz i interesantan način usvoje bazična znanja iz oralne higijene, kao i da prepoznaju da je briga o zubima neodvojiv segment  opšteg zdravlja. Radionicu će voditi Tijana Kaluđerović i Jovana Radonjić, a namijenjena je djeci uzrasta od 6 do 9 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.

U četvrtak, 10. maja sa početkom u 18 sati uslijediće nova kreativno edukativna radionica pod nazivom Gradimo kućice za naše ptičice, koju realizujemo u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanja ptica, Animatorima Zabavljatorima i Knap  Studiom.

U prvom dijelu radionice  predviđen je interaktivni teorijski dio sa ciljem  da se mališani upoznaju sa načinom života i očuvanje ptica i njihovih staništa.Nakon edukativnog dijela, uslijediće  praktičn, u toku kojeg će djeca uz pomoć radioničara raditi na zajedničkom zadatku – izradi i postavljanju kućica za ptice na lokacijama koje zajednički odrede. Mališani će imati priliku da usvajaju nova znanja i vještine, kao i da kroz grupni rad nauče kako se prave kućice za ptičice. Cilj radionice je da se probudi želja kod najmlađe populacije da aktivno razmišljaju o potrebi suživota sa životinjskim vrstama i njihovom značaju za doprinos biodiverziteta i da ih osnaže da razmišljaju o budućim sličnim akcijama. Radionica je namijenjena djeci uzrasta od 6 do 12 godina, a broj mjesta je ograničen na 15.

U petak, 11.maja u 19 sati počinje edukativno kreativna radionicu pod nazivom Čisti, Zdravi, Pravi  namijenjena je djeci uzrasta od 5 do 8 godina.

Zdravlje djece i svih nas je najveće bogatstvo, a poslovica kaze da je čistoća pola zdravlja, što ukazuje na važnost lične higijene, prvenstveno pranja ruku. Poznato je da djeca od ranog uzrasta imitiraju igre uloga, maštajući da postaju doktori, pjevači, kuvari. Na ovoj radionici drugari će imati priliku da usvoje nova znanja o prvoj pomoći i osnovnoj higijeni i da kroz različite igre koje se tiču prvenstveno igre uloga doktora i pacijenata, prilagođene njihovom uzrastu uče o važnosti prve pomoći, na koji način je pružiti i kako reagovati u tim situacijama, kao i zašto je važno da vodimo brigu o higijeni u cilju očuvanja cjelokupnog zdravlja

Radionicu će voditi bake Ljubinka Stanišić i Liljana Lakušić, a njihovo uključivanje dio je projekta Bake i deke, za aktivan razvoj, koji realizujemo u saradnji sa Crvenim krstom, a uz finansijsku podršku EU, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Broj mjesta ograničen je na 15.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply