Evropska nedjelja imunizacije sa oboljelima od morbila

Crna Gora ovogodišnju Evropsku nedjelju imunizaciju obilježava prvi put, u poslednjih par godina, sa registrovanim oboljelim pacijentima od morbila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema njihovim podacima, među oboljelima od morbila u Crnoj Gori nijesu registrovane ozbiljne komplikacije i najteži ishodi ali upozoravaju da ako se broj bude povećavao vjerovatnoća komplikacija pa i smrtnih ishoda će rasti.

Iz Instituta podsjećaju da je Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu koja je zbog velikog broja vakcinisane djece, i preko 95 odsto u određenim godištima, bila pošteđena obolijevanja od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

“Danas, većina naših roditelja i dalje uredno vakciniše svoju djecu ali u situaciji kada je bio prisutan višegodišnji pаd оbоlijеvаnjа оd bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama i kada ih dugi niz godina nismo ni registrovali, došlo je do razvijanja pogrešnog uvjerenja da se nеkе zаrаznе bоlеsti više ne javljaju, da su dio prоšlоsti, da nisu opasne te da nе prеdstаvljајu prijеtnju po zdravlje djece te da se protiv njih ne treba vakcinisati. Tako su vakcine postale žrtva sopstvenog uspjeha i upravo zbog toga su nam se morbili ‘vratili’”, navodi se u saopštenju IJZ.

Tokom prošle godine je oko 90 odsto roditelja djece rođene 2016. svoju djecu vakcinisalo sa sve tri doze petovalentne vakcine, a makar jednu dozu “pentaksima” primilo je preko 95,5 odsto djece.

U Institutu kažu ako su rezultati nešto slabiji kada se radi o broju djece u drugoj godini života, a koja su vakcinisana protiv malih boginja, je njihov broj ove godine za gotovo 900 veći nego u istom periodu prošle godine ali da je i dalje daleko od nivoa potrebnog da se spriječi masovno oboljevanje.

Prema njihovim riječima, trenutna situacija u Crnoj Gori ukazuje na nekoliko bitnih činjenica:

–              Da većina roditelja, uprkos svim neodumicama i lažnim informacijama lako dostupnim na internetu, shvata značaj vakcinacija i dovode djecu na vakcinaciju.

–              Da se sa imunizacijama kasni tj. da određeni broj djece vakcinu prima u uzrastu kasnijem nego što je predviđeno što je, kako kažu, potencijalno opasno jer između ostalog produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno od zaraznih bolesti i povećava rizik da oboli od potencijalno jako opasnih bolesti.

–              Najviše rezerve roditelji imaju prema MMR vakcini, što je, kako kažu, logično s obzirom na sadržaj društvenih mreža na kojima protivnici vakcinacija netačno povezuju ovu vakcinu sa nekim razvojnim poremećajima iako su moderna nauka, medicina i iskustva iz prakse davno dali odgovore o karakteristikama ove vakcine uključujući i jasan opis svih neželjenih reakcija.

–              Uprkos oboljevanju od morbila i dalje postoje neodgovorni pojedinci posebno u regionu koji iz njima znanih razloga šire iskrivljene informacije i unose paniku među roditelje pozivajući na nevakcinaciju djece, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Rumunija i Srbija trenutno bilježe najveću epidemiju morbila u poslednjim godinama i da je slična situacija sa Italijom i nekim drugim razvijenim državama Evrope. Navode da je samo u Evropskoj uniji od morbila preminulo 57 osoba, a u Srbiji 15 što je, kako kažu, posebno tragično imajući u vidu da su svi smrtni ishodi mogli biti spriječeni pravovremenom vakcinacijom.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply