Bio Save: Za godinu i po 8 pozitivih rezultata Harmony testa, ni jedan lažan

Spozorisana objava

U Crnoj Gori moguće je uraditi neinvazivni prenatalni test Harmony u Podgorici, Budvi, Baru, Ulcinju, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Od novembra mjeseca 2016. godine kada je test uveden kod nas, do danas,  utvrđeno je 8 pozitivnih rezultata, od čega ni jedan nije bio lažno pozitivan/negativan.

Harmony predstavlja kompanija Bio Save, u kojoj tvrde da je najpouzdaniji neinvazivni prenatalni  tekst kji trudnice u Crnoj Gori mogu uraditi. Jedini je čiji se rezultati možete dobiti već za tri/četiri radna dana, upotrebom najpreciznije i najnaprendnije tehnologije.

Harmony Test je prenatalni skrining test na hromozomske poremećaje kod fetusa izvrsne kliničke potvrđenosti i, kako kažu u Bio Save-u, visoke stope pouzdanosti.

“Ovaj test omogućava utvrđivanje poremećaja u broju hromozoma kod ploda pomoću uzorka krvi majke, bez rizika od pobačaja koji sa sobom nose invazivne metode. Informativna vrijednost Harmony Test-a, naročito za trizomiju hromozoma 21, mnogo puta je veća od tradicionalnog skrininga u prvom trimestru”, navode iz Bio Save-a.

Iz te kompanije pojašnjavaju da su, čak i u ranoj fazi trudnoće, u majčinoj krvi prisutni fragmenti bebine DNK, a da je otkriće takozvane „slobodno-cirkulišuće fetalne DNK“ (cffDNA) omogućilo  da se jednostavnom analizom dobije mnogo preciznija slika o zdravlju bebe.

“Potvrđeni načini čitanja i tumačenja informacija fetalnog genetskog materijala otkrivaju čitave nizove gena koji učestvuju u ljudskom razvoju i omogućavaju naučnicima da prisluškuju šta to rade geni prije rođenja. Uz pomoć prenatalnog test, sada se može ispitati prisustvo hromozomskih poremećaja kod ploda (npr. trizomije). Kod čovjeka postoji 23 para hromozoma; radi se o DNK molekulima i proteinima koji sadrže genetičke informacije. Trizomija predstavlja hromozomski poremećaj, kada je prisutno tri umjesto normalne dvije kopije određenog hromozoma”, dodaju iz Bio Save-a.

Pomoću neninvazivnog prenatalnog testa se može utvrditi rizik od prisustva trizomije hromozoma 21 (Daunov sindrom), trizomije hromozoma 18 (Edvardsov sindrom) i 13 (Patauov sindrom). Takođe, mogu se identifikovati i poremećaji u broju polnih hromozoma X i Y.

Više informacija o Harmony testu, moguće je pročitati na sajtu www.prenatalnitest.me ili na broj telefona 067/252 253.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply