Oko 400 pacijenata u toku tri sedmice rada Centra za autizam

Za samo tri sedmice, od kako je Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević” u Podgorici  počeo sa radom, ovu ustanovu je posjetilo ukupno oko 400 pacijenata, dok je kod njih 10 dijagnostifikovan autizam.

Kako je kazala za Vikend novine direktorica Centra, psihološkinja Nađa Ševaljević, spektar djece koja dolaze u Centar je veoma širok te, a zaposleni imaju mnogo posla, naročito posljednjih sedam dana.

“Sva djeca koja su upućena od pedijatra su primljena. Mnogo je njih još u procjeni. Sa dijagnozom autizma je u Centar upućeno njih 11, a ima ih još oko 12 kod kojih sumnjamo na autizam. Dosta ih ima iz spektra logopedije, sa problemima sa razvojem govora. Imamo i djecu sa neurološkim dijagnozama. Na primjer, djeca u 20 godinama čije se stanje prati i koju neurolozi upućuju kod nas na procjenu. Takođe, dosta je i djece sa genetskim poremećajima”, rekla je Ševaljević.

Ševaljević pojašnjava da je sve još u hodu i da je, kada je organizacija u pitanju, potrebno još dosta raditi.

“Još se organizujemo, uklapamo se u sistem centralnog zakazivanja. Ljudi često ne znaju gdje treba da dođu, teško nas nađu i to se rješava usput. Generalno zadovoljni, trudimo se, radimo. Ima dosta još da se uradi po pitanju organizacije”, dodaje ona.

Primijetili su da je potreba pacijenata ogromn jer roditelji svakodnevno dolaze, kažu da su liste čekanja duge, a u Centru se, kako navode, trude da budu što kraće.

Centru radi devet psihologa, jedan oligofrenolog, dok je jedan je na bolovanju, a imaju četiri logopeda, zbog čega se nadaju da će izaći u susret svima.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply