Dječija bolnica dobila aparat za magnetnu rezonancu

Novi aparat za magnetnu rezonancu danas je svečano pušten u rad u Institutu za bolesti djece (IBD), u kojem tvrde da će obezbijediti bolje uslove za liječenje djece.

„Na ovaj način obezbijedili smo kvalitetnu i dostupnu dijagnostiku magnentom rezonancom za najmljađe pacijente. Sada više neće biti potrebno da se prilikom dijagnostike snimanja ponavljaju više“, rekla je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Zorica Kovačević i dodala da  je upravo zbog neadekvatne pripreme oko 37 odsto mališana više puta ponavljalo pregled, a 10 odsto nije završilo pregled.

Ona je ocijenila je da to važan projekat za ustanovu ali i cjelokupno crnogorsko zdravstvo i dodala da je 400 hiljada eura za nabavku aparata obezbijedio doktor Nikolas Alisa sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a 100 hiljada KCCG.

Prema njenim riječima, u Institutu rade preglede na magnetnoj rezonanci za svu djecu Crne Gore, a dosadašnji aparat je bio star više od deset godina, spor i neadekvatan.

„Na godišnjem nivou potrebu za ovim vidom dijagnostike ima oko četiri hiljade djece, a u određenim momentima zbog kvara na aparatu nijesmo mogli da im obezbijedimo pregled“, navela je Kovačević.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović naveo je da je svečano pušten u rad jedan od najsavremenijih aparata za magnetnu rezonancu od 1.5 Tesla, čime je Institut rame uz rame sa mnogo razvijenijim i bogatijim zdravstvenim sistemima kada je ova vrasta dijagnostike u pitanju.

“Najveći benefit ovog magneta je što će obezbijediti bolje uslove za liječenje djece, u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti i skraćenja procesa liječenja. Od danas crnogorski mališani imaju svjetski standard liječenja u svojoj državi, a zaposleni u zdravstvenom sistemu bolje uslove za odgovoran i posvećen rad koji obavljaju“, ocijenio je Hrapović.

Inženjer Nenad Poleksić je, govoreći o karakterisitkama aparata, rekao da je ovo najkraći magnet na svijetu dodajući da je to veoma značajno jer je deset odsto pacijenata klaustofobično.

Poleksić je kazao da je ovim aparatom smanjena jačina buke za čak 70 odsto, tako da će pacijenti imati najveći komfor tokom pregleda.

Izvor: Mina

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. E kad bi izbori bili svake godine po dva, tri put… sve bi nam bolnice opremili, sva odjeljenja sredili, skole, vrtice, puteve napravili… sve bi nam cvjetalo!
    Salu na stranu… dobro je sto sad imamo ovaj aparat, ali zato je tako dugo trebalo?

Leave a Reply