Zavod objavio listu izbornih predmeta za narednu školsku godinu

Zavod za školstvo objavio je listu izbornih predmeta za osnovnu školu u školskoj 2018/2019. godini, rukovodeći se izborom predmeta u prethodnim školskim godinama, važnošću zastupljenosti pojedinih predmetnih programa po svim obrazovnim područjima i podrško tih programa u razvijanju osam ključnih kompetencija koje propisuje Evropska unija.

U okviru jezičke grupe predmeta izabrani su Jezička radionica (jednogodišnji predmet u IX razredu) i Literarna i novinarska radionica (jednogodišnji predmet u VII, VIII ili IX razredu).

U okviru prirodnomatematičke grupe predmeta osnovci će moći da biraju između Matematička radionice – kombinatorika i elementarna teorija brojeva (j. p. u VII razredu), Matematičke radionica – geometrija (j. p. u VIII razredu), Matematička radionice – skupovi,  relacije, funkcije (j. p. u IX razredu), Mjerenja u fizici (j. p.VII razredu), Ljekovitog bilja (j. p. u VIII razredu) i Hemije kroz eksperimente (višegodišnji predmet u VIII i IX razredu).

Kad je riječ o informatičkoj grupi predmeta, ponuđeni su Izrada grafike sa obradom slike i fotografije (j. p. u VIII razredu) i Uvod u programiranje (j. p. u IX razredu).

Društvena grupa sadrži Građansko vaspitanje (višegodišnji predmet u VII i VIII ili VIII i IX razredu), Zanimljivu geografiju (j. p. u VIII razredu), Istoriju religije (j. p. u IX razredu), Istraživanje humanitarnog prava (j. p. u VIII ili IX razredu) i Evropsku uniju (j. p. u VIII ili IX razredu). U okviru umjetnosti je Likovna radionica (j. p. u VII ili VIII ili IX  razredu), a u okviru Fizičke kulture Sport za sportiste (j. p. u VII ili VIII ili IX razredu).

Učenici će moći da biraju i interdisciplinarne predmete: Vrednovanje prostora (višegodišnji predmet u VIII i IX razredu), Zdravi stilovi života (višegodišnji predmet u VIII i IX razredu) i Preduzetništvo (j. p. u VIII ili IX razredu).

Predviđene slobodne aktivnosti su: Osnovi šaha, Šah 1, Šah 2, Ples (svi sa po dva časa sedmično u VII ili VIII ili IX razredu), dok sa po jednim časom sedmično mogu biti zastupljeni: Izrada multimedijalnih prezentacija (VIII razred), Računarska obrada i dizajn teksta (VII ili VIII ili IX razred), Karakteristike morskog ekosistema (VII ili VIII ili IX razred), Modelarstvo (VII ili VIII ili IX razred), Saobraćajno vaspitanje (VII ili VIII ili IX razred), Oscilacije i talasi (VIII razred), Elektrotehnika (VIII razred) i Elektrotehnika, radio-tehnika i digitalne tehnologije (IX razred).

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ne moze biti izborni kad mora u grupi biti ako se ne varam najmanje 20-oro .Znaci ako nema grupe ta djeca moraju izucavati neki drugi predmet gdje se javio veci broj.Da li je onda to njihov izbor?

  2. Treba tokom rada prepoznati talente i usmjeravati ih u tom pravcu.Sva djeca biraju sport i ona koja imaju talenat i predispozicije i ona koja nemaju.Sta se postize osim da nastavnik ima previse ucenika na tom casu.

  3. 😳 Boze sacuvaj! Jos vise ne potrebnih gluposti..aman! Djeci treba Prakticna radna nastava!Jednostavno! Interesantno Za uciti, uvjezbati.. kreativno!.. joj kakvo gubljenje vremena. 😟

Leave a Reply