Bjelopoljski ljekari upozoravaju na stvaranje atmosfere nepovjerenja

Stručni kolegijum Opšte bolnice Bijelo Polje poručio je danas, nakon što su se u javnosti posljednjih dana mogle čuti teške kvalifikacije ljekarske profesije, a zbog preinačena presuda za četvoro ljekara iz Bijelog Polja, da se na taj način stvara atmosfera nepovjerenja, odnosno situacija u kojoj se svaki negativni ishod liječenja kvalifikuje kao zločin.

Preinačena presuda bjelopoljskim ljekarima, osuđeni na po godinu zatvora

Pojasnili su da i pored potrebe da iznesu svoj stav, nijesu se oglašavali sa namjerom da ne povrijede osjećanja porodica, kao i zbog pijeteta prema izgubljenom novorođenčetu, ali i ne zaboravljajući četiri bebe koje su kako kažu, izliječene bez posljedica.

Kažu i da nijesu željeli da se njihovo oglašavanje protumači kao direktno miješanje u krivični postupak i primjenu Zakona.

“Ja sam ljekar… Ja sam humanista… Ja sam profesionalac… I ja sam roditelj… Mi smo jedni od njih četvoro iz Bijelog Polja, a sjutra to može biti neko iz bilo koje zdravstvene ustanove. Navodimo da smo kao ljekari i humanisti uvijek posvećeni principu ‘prim non nocere’, odnosno da su naši postupci usmjereni ne da štete nego da pomognu pacijentu, u skladu sa savremenim medicinskim doktrinama”, navodi se u reagovanju.

Oni navode i da svi moraju shvatiti da je ljekarski poziv u širem smislu “opasna djelatnost”, a sve u svojstvu činjenice da kako kažu nijedna nauka nije savršena, niti da su metodologije koje se primenjuju apsolutno sigurne, a rizici su naučno verifikovani.

U reagovanju dodaju da je posljedica ovakve atmosfere povećan broj fizičkih nasrtaja na medicinsko osoblje, na radnom mjestu, u toku obavljanja procesa rada.

“Molimo javnost da se uzdrži od ovakvih teških kvalifikacija ljekarske profesije i da ne podliježe atmosferi linča, a Ljekarsku komoru da stane u zaštitu esnafa”, poručili su iz kolegijuma.

Izvor: standard.co.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply