Upis prvaka počinje u toku aprila, pripremaju se za primjenu teritorijalnog principa

Upis budućih pravka u osnovne škole u Crnoj Gori ove godine počeće u toku aprila, najvjerovatnije sredinom mjeseca, a ne kao što je to do sada bio slučaj 1. aprila, jer je školama ostavljen dodatni rok za pripremu i adekvatnu primjenu nove odredbe u izmijenjenom Zakonu o osnovom obrazovanju koja se odnosi na teritorijalni princip koji je potrebno poštovati prilikom upisa.

Od školske 2018/2019. godine ponovo je uveden teritorijalni princip pri upisivanju djece u škole, što znači da će prioritet pri upisu imati djeca koja žive u blizini škola i ako ulice u kojima stanuju pripadaju reonu škole.

Škole su nedavno dobile od lokalnih uprava nazive ulica koje im “pripadaju” o čemu treba da obavijeste roditelje, kazali su iz Ministarstva, dok iz škola navode da su  oni sami određivali ulice.

Zakonom o osnovnom obrazovanju je propisano da se djeca upisuju u školu u toku aprila mjeseca svake godine, na osnovu obavljenog ljekarskog pregleda, a u većini opština se do sada počinjalo 1. aprila.

Ministarstvo je ove godine, kako objasnili portalu Roditelji.me, preporučilo školama da se se adekvatno pripreme u skladu sa novinama koje im je Zakon donio kako ne bi bilo problema pri upisu kada počne.

Ove godine u školu se upisuju djeca rođena 2012. godine.

Upis u prvi razred – od sistematskog do polaska u školu

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply