Za bebe rođene u Šavniku 300 eura od Opštine

Najmanja crnogorska opština, Šavnik odlučila je da opredijeli po 300 eura za svako novorođenče rođeno na njenoj teritoriji 2018. godine. Odluku o tome donijeli su u petak odbornici Skupštine opštine.

Opština Šavnik je budžetom  za 2018. godinu opredijelila ukupno tri hiljade eura za naknadu za novorođeno dijete. Ta opština jedna je od 13 opptina u kojima je prošle godine, prema podacima Monstata, zabilježena bijela kuga, a među njima su Pljevlja, Nikšić, Kolašin, Cetinje, Andrijevica, Žabljak, Berane, Petnjica, Mojkovac, Plužine i Ulcinj.

Opština Budva donijela je odluku o istom iznosu naknade za novorođene bebe prošle sedmice.

Udruženje Roditelji je krajem 2017. godine zatražilo od svih opština koje nemaju naknade ili poklone za novoređenu djecu da ih od 2018. godine uvrste u budžet  ovu godinu, a na taj predlog pozitivno su do sada odgovorili Šavnik, Kotor, Gusinje i Budva. Negativan odgovor je dobijen od Nikšića i Ulcinja.

Novorođene bebe odnosno osobe kojima je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje od države tj. Ministarstva rada i socijalnog staranja dobijaju jednokratnu naknadu od 110,43 eura, a bebe rođene u porodicama koje su korisnici materjalnog obezbjeđenja 132, 52 eura.

Osim toga, veći dio opština obezbjeđuje dodatu vrtu podrške, u novcu ili poklon paketu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply