Ideje za malo drugačija vaskršnja jaja

Za Uskrs/Vaskrs centralno mjesto na stolu uvijek zauzimaju jaja koja se mogu farbati i ukrašavati na različite načine. Procesu dekoracije uvijek se najviše raduju najmlađi članovi porodice, ali to ne mora biti samo zabava za djecu. Naprotiv, i odrasli podjednako mogu uživati u ovom poslu.

Ukoliko želite da se poigrate sa različitim tehnikama ukrašavanja evo tri predloga kako da ukrasite jaja. Ove tehnike vam neće oduzeti mnogo vremena, a imaćete najljepša uskršnja jaja do sada.

Šarena  jaja

Potrebno:
– tvrdo kuvana jaja;
– maslinovo ulje;
– alkoholno sirće;
– boja za hranu;
– šoljica ili kašika za mjerenje;
– posude za bojenje;
– probušena kašika za tjesteninu;
– papirni ubrusi.

Uputstvo: U posudama za bojenje izmiješajte oko 2,5 šoljice tople vode i 2 kašike sirćeta sa nekoliko kapi boje za hranu (količinu određujete u odnosu na to koliko želite da boja na jajima bude intenzivna). Stavite jaja u pripremljenu tečnost tako da u cjelosti budu prekrivena. Sačekajte 10-ak minuta dok ne dobiju željenu boju (ovaj proces može trajati kraće ili duže u zavisnosti od kvaliteta boje, pa s vremna na vrijeme provjeravajte jaja). Kada dobijete željenu nijansu, izvadite jaja iz posude uz pomoć kašike za tjesteninu i osušite ih papirnim ubrusom.

U svaku posudu sa bojama i vodom dodajte još dvije ili tri kapi boje kako bi ona postala intenzivnija, a potom dodajte i nekoliko kapi maslinovog ulja. Stavite ponovo jaja u posude sa bojama, a ona će zahvaljujući maslinovom ulju postati šarena. Ostavite ih u posudama sve dok se voda potpuno ne ohladi. Potom ih izvadite kašikom za tjesteninu, odložite na papirne ubruse i osušite ih.


Jaja u shibori stilu

 

Potrebno:
– tvrdo kuvana jaja;
– plava boja za hranu;
– alkoholno sirće;
– bijele (što tanje) korpice za kolače;
– gumice;
– konac;
– papirni ubrusi;
– makaze.

Uputstvo: Pripremite boju. Koristite jednu kašiku sirćeta i 12 kapi boje za hranu po šoljici vode. Na fotografijama je upotrijebljeno 3 šoljice vode, 3 kašike sirćeta i 36 kapi boje. Količinu možete mijenjati u odnosu na dubinu vaše posude i na broj jaja. Svako jaje umotajte u korpicu za kolače i pričvrstite kraj gumicom. Uz pomoć konca (koristite deblji konac) obmotajte svako jaje, a način na koji ćete to raditi zavisi od vaše mašte. Ukoliko vam konac klizi i teško vam je da ga pričvrstite oko umotanog jajeta, možete ga nakvasiti kako bi sebi olakšali čitav postupak.

Vezana jaja stavite u smjesu sa bojom i ostavite ih oko pola sata. Na kraju, izvadite jaja i pomoću makaza otvorite korpice. Sačekajte da se jaja osuše i postupak je gotov.

Akvarel jaja

Potrebno:
– tvrdo kuvana bijela jaja;
– boja za hranu;
– alkoholno sirće;
– pleh;
– plastične kašike.

Uputstvo: U posudi pomiješajte sirće sa vodom u odnosu 1:1 i prebrišite jaja ovom smesom. Zatim mješavinu sirćeta i jaja odvojite u nekoliko različitih čaša i u svaku čašu dodajte nekoliko kapi boje za hranu.

 

Pomoću plastične kašike počnite da nanosite boje na jaja iznad pleha. Počnite sa najsvetlijom nijansom tako što nanesete malu količinu na jaje, a onda pustite da se razlije kako god želite. Sačekajte da se boja osuši, a potom nastavite postupak sa narednim bojama. Imajte u vidu da se najtamnija boja stavlja na kraju. Ukoliko želite da ubrzate proces sušenja između nanošenja boja, koristite fen za kosu da osušite boje.

Izvor: Injournal.rs/Devetmeseci.net

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply