Nikšićki Centar za OSI otvoren prije pola godine, ne radi zbog gromobrana

Dnevni centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju za starije od 27 godina u Nikšiću, koji je otvoren svečanim presijecanjem vrpce 14. septembra 2017. godine, još nije primio korisnike, zbog tehničkih problema i vrata će konačno biti otvorena za desetak dana.

“Postojao je gromobran koji nije zadovoljavao određene sertifikate, pa smo bili u obavezi da izvođaču radova naložimo da nabavi novi, što je i uradio. Gromobran je tu i čim vremenski uslovi dozvole biće postavljen i centar će primiti prve korisnike. Nadamo se da će to biti za desetak dana”, kazao je koordinator centra Miloš Perović.

Period nakon otvaranja Centra iskoristili su, kako je naveo, za kvalitetnu obuku šest novih radnika. Organizovali su sastanak sa roditeljima i starateljima budućih korisnika i objasnili razloge kašnjenja početka rada.

Perović je kazao da su roditelji i staratelji imali razumijevanja jer su “shvatili situaciju i vidjeli da nije do njih”. Dodao je da će za početak usluge Centra koristiti desetak osoba, a da će se njihov broj sukcesivno povećavati.

Korisnici će u Odjeljenju 27+, koje će funkcionisati u okviru Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom koji postoji od 2010.godine, imati elementarnu rehabilitaciju, rekreaciju, sport, radnu terapiju, obrok, a biće im obezbijeđen i prevoz.

Odjeljenje 27+ površine je 300 kvadrata i ima prostorije za individualni i grupni rad, senzornu sobu, sale za fizioterapiju i osobe sa autizmom, dnevni boravak, kuhinju i veliko dvorište.

“Objekat je u potpunosti prilagođen korisnicima, a ovdje će biti i centar našeg sportskog društva, Specijalne olimpijade, koji smo osnovali u okviru naše ustanove”, kazao je Perović.

Vlada je za realizaciju projekta Dnevnog centra 27+ izdvojila 355.000 eura – 85.000 za kupovinu zgrade i 270.000 za rekonstrukciju i opremanje.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply