Otvara se prvo sklonište za djecu žrtve nasilja

U sklopu Dječjeg doma Mladost u Bijeloj do kraja godine biće otvoreno prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja s objasnili za Pobjedu da su odredili prostor u kojem će da borave djeca, i da će sklonište biti kapaciteta za šestoro mališana.

“To je standard da bude toliko djece. Dužina boravka zavisiće od individualnih potreba djeteta. Biće zaposleni stručnjaci”, istakli su kratko iz ovog resora koji će realizovati ovaj projekat.

Nakon što je nedavno brutalno ubijen petnaestomjesečni dječak nadležni su počeli intenzivnije da se bave pitanjem nasilja u Crnoj Gori. U više navrata su na skupštinskim odborima konsultativno saslušavani ministri koji si nadležni za ovu oblast kada je, između ostalog, konstatovano da žrtve nasilja nijesu zaštićene u dovoljnoj mjeri kako bi trebalo.

Prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje svega 165.

Ministri unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Mevludin Nuhodžić i Kemal Purišić ranije su, takođe, ukazali na podatak da su prošle godine podnešene 203 krivične prijave zbog nasilja u porodici, a među prijavljenima bilo je čak 45 povratnika. Kazali su da je kaznena politika blaga i da treba preduzeti mjere kako bi se pooštrila.

I u Ministarstvu pravde uvidjeli su taj problem. Ministar Zoran Pažin saopštio je da postoji prostor u domaćem krivičnom zakonodavstvu za snažniju zaštitu djece kroz strože kazne za počinioce i sprečavanje zastare ovih krivičnih djela. On je naložio detaljne analize domaćeg zakonodavstva i uporedne prakse u oblasti krivično-pravne zaštite od nasilja nad djecom, a nakon toga planira da zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, sudske vlasti i tužilaštva pripremi odgovarajuća zakonska rješenja koja će predvidjeti dodatne mehanizme zaštite djece od svih oblika nasilja.

Statistika Zavoda za školstvo pokazuje da je 2014. godine svako peto dijete doživjelo neku vrstu nasilja, a 2012. utvrđeno je da je svaki četvrti učenik bio žrtva nekog oblika nasilja. Ranije, 2006. godine čak svako drugo dijete u Crnoj Gori trpjelo je neku vrstu nasilja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Takvoj djeci bi zbilja bilo najbolje pružiti permanentno utočište ..Na kraju će se ispostaviti da je broj djece -žrtava nasilja mnogo veći !!
    Samo daj Bože da se na adekvatan i doživotan način kazne počinioci ,odnosno ZLOTVORI koji čine to!!!!

  2. Svaka cast za akciju!.Djeci treba prava njega i paznja.Ljepse im je tu nego sa nekim od bioloskih roditelja.Tu ce imati svu paznju ,obrazova ce se nece biti ,gladni bosi,nece imati stresove…

Leave a Reply