Izbaciće nezdravu hranu i pića iz podgoričkih škola

Ilsutracija

Ministarstvo prosvjete Crne Gore planira da izbaci slatkiše, nezdravu hranu i piće iz škola na teritoriji Glavnog grada i neće davati saglasnosti privatnicima da u kioscima u školama i školskim dvorištima prodaju tu vrstu hrane.

Ministar prosvjete Damir Šehović je kazao da će to raditi gdje god nezdrava hrana može biti zamijenjena kvalitetnijom i zdravijom, kao što je već sada ima kroz proizvodnju škole „Sergije Stanić“ koja nudi đačku užinu, a koja može sličan ili prošireni asortiman nuditi i u školskim dvorištima.

Na teritoriji Glavnog grada 2016. godine uvedena je đačka užina, koja je prošle godine inovirana sa Institutom za javno zdravlje, i od kada se pravi od integralnog brašna, i uz kompletnu izmjenu jelovnika, uz jogurte, voće i sl.

Šehović navodi da nema nikakve sumnje u ispravnost ovog poteza, i da je đačka užina, kao i sve ono što proizvodi škola „Sergije Stanić“, naišlo na dobar odziv.

“Ima vjerovatno i roditelja koji smatraju da đačka užina može biti kvalitetnija, ali vjerujemo da niko nema dilemu da je takva i slična ponuda mnogo bolji i zdraviji izbor od grickalica i gaziranog pića, makar dok su u školi“, kazao je Šehović.

Naveo je da su, s obzirom na to da za sada „Sergije Stanić“ ima kapaciteta da na teritoriji čitavog Glavnog grada ponudi ovu hranu, odlučili da se nezdava hrana izbaci iz škola na teritoriji Podgorice. Nada se će to podstaći i škole iz drugih gradova, koje imaju smjerove iz oblasti kuvarstva i poslastičarstva, da razmišljaju o tome da i one mogu da ponude đačku užinu.

“Moramo nešto raditi sa ishranom djece, makar dok su u školama, ali i sa motivisanjem drugih škola da unapređuju svoj rad. Ovako se djeca hrane nezdravo, sistem je to tolerisao, a istovremeno imamo sertifikovane obrazovne ustanove koje se bave proizvodnjom hrane i proizvode je u saradnji sa Instituom za javno zdravlje koji je najbolji garant za njen kvalitet“, zaključio je Šehović.

Predstavnici Ministarstva prosvjete razgovaraće se i sa nadležnim institucijama, uključujući Ministarstvo održivog razvoja i turizma i drugim nadležnim organima i o tome da se više ne daju saglasnosti za otvaranje privremenih objekata u formi kioska sa nezdravom hranom tik uz ograde škola.

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” u svom sastavu posjeduje radionice, a jedna od njih je Radna jedinica poslastičarsko-pekarska radionica-Đjačka kuhinja, gdje se pored poslastičarskih proizvoda proizvode i pripremaju užine osnovcima u Podgorici.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ova je uzina bila ljepsa u oktobru,sad forsiraju lisnato i pica ukus i tih nekoliko vrsta se bas ne mogu jesti,a i proja je cudna kao i sokici koji su bas oni najgori vjestacki

Leave a Reply