UZV pregledi kukova beba ubuduće u svim domovima zdravlja

Prva grupa ljekara, koju čine 11 pedijatara, jedan dječiji ortoped i pet radiologa, uspješno su završili edukaciju i ubuduće će raditi ultrazvučne preglede kukova kod beba, a sve u cilju obezbjeđivanja ove vrste usluge u ustanovama javnog zdravstva u svim opštinama.

Obuka je trajala mjesec dana za pedijatre i šest nedjelja za radiologe, koji su edukovani da sprovode ultrazvučne preglede beba od tri mjeseca do navršene godine života. Novi ciklus edukacije počinje narednog mjeseca, a obuhvatiće ukupno 90 pedijatara i radiologa.

Udruženje Roditelji je sredinom prošle godine zatražilo od Ministrastva zdravlja da bude riješena situacija  u nekoliko opština sa kojom se suočavaju roditelji, a odnosi se na činjenicu da ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu za bebe tačnije UZV pregled kukova u sistemu javnog zdrastva u svom gradu. Ubrzo nakon toga iz Ministarstva je najavljeno da će raditi na rješavanju ovog problema, kako edukacijom kadra, tako i popravkom i nabavkom UZV aparata kako bi preglede bilo moguće organizovati u domovima zdravlja i bolnicama, u kojima tada nije bilo te usluge.

Ljekarima je danas sertifikate uručio ministar zdravlja Kenan Hrapović koji je objasnio da je cilj organizovanja ovih edukativnih kurseva jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite i preventivnih pregleda, kako bi se spriječile posljedice kasno otkrivenih bolesti.

„Cilj nam je bio da se ultrazvučni pregledi kukova kod beba sprovode na primarnom nivou zdravstvene zaštite, bez dužeg zakazivanja, isključivo u gradu u kom beba živi, što do sada nije bio slučaj. U Podgorici je do sada ova dijagnostička procedura obavljana u Institutu za bolesti djece KCCG i bile su duge liste čekanja, objasnio je Hrapović.

Edukacija je organizovana na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku Instituta za bolesti djece, a predavači su bili Nenad Sorat i Dragoslav Nenezić.

Nenezić je istakao da je ideja edukacije bila da roditelji u toku svojih redovnih kontrola kod pedijatra dobiju što kompletniju i što kvalitetniju uslugu za zdravlje svoje novorođenčadi.

„Stepenovano organizovanje ultrazvuka u pedijatriji, konkretno za problem dječijih kukova je u principu stepenovano kao i zdravstvene ustanove u Crnoj Gori. To znači da na primarnoj zdravstvenoj zaštiti pedijatar obavi pregled i ukoliko ima bilo kojih sumnji ili nejasnoća, konsultuje radiologa iz svoje zdravstvene ustanove, a potom roditelj ukoliko su uočeni problemi, dolazi do tercijarne zdravstvene ustanove, sa dva nalaza, pedijatra i radiologa, gdje se primjenjuje liječenje. Na taj način roditeljima omogućavamo da imaju pravovremenu zdravstvenu zaštitu, a takođe se i rasterećuje tercijarna zdravstvena zaštita, jer u nju dolaze samo djeca koja zaista imaju problem“, kazao je Nenezić.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica Paša Divanović kazala je da je od 23. januara, u Domu zdravlja Podgorica urađeno 197 ultrazvučnih pregleda kukova djece.

Izvor: Standard

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply