Roditelji apeluju da se rasvijetli slučaj i zaštite djeca

Foto: Vuk Lajović

Roditelji učenika odjeljenja V1 OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve, čija je učiteljica dobila otkaz prošle sedmice, apelovali su danas na javnost i nadležne institucije da se rasvijetli ovaj slučaj, uzimajući u obzir njegove već vidljive posledice na djecu.

Učiteljica Svetlana Popović je dobila otkaz zbog, kako su objasnili iz uprave, teške povrede radne obaveze. Nju su roditelji desetogodišnje učenice I. K. prijavili  sredinom decembra prošle godine upravi škole i policiji da je njihovoj ćerki, kojoj ne predaje, prijetila da će je “prebiti i odrobijati”. U prijavi su naveli da je “uletjela u razred kom ne predaje i pitala ko je učenica koja ju je sa drugaricom ogovarala”. Povod je to što su djevojčice pričale da se Popović prošle godine tokom ljetnje škole na Žabljaku “tukla sa koleginicom i vukla je za kosu”.

Roditelji djece kojoj je Popović bila učiteljica, pišu u današnjem saopštenju da su ogorčeni zbog toga što je uprava škole zanemarila njihovu djecu poslednjih nekoliko mjeseci.

Prema njihovim riječima, hajka na učiteljicu Svetlanu Popović, a koju su oni ranije pokušali da predoče javnosti, traje nekoliko mjeseci, tačnije od juna 2017.

“Toga nisu bila pošteđena ni naša djeca, slušajući svakodnevno ogovaranja i nazivanja njihove učiteljice pogrdnim imenima od strane pojedine djece iz drugih odjeljenja. Sve je dovelo do kulminacije u obliku, kako se navodi u optužbi, verbalnog napada od strane naše učiteljice Svetlane Popović na djevojčice iz drugih odjeljenja, poslije čega je uslijedila kazna uprave škole u vidu uručenog otkaza, ne uzimajuci u obzir 33 godine pedagoškog rada i  generacija uspješnih đaka kojima je, sem znanja, prenijela i mnogo bitnije – životne principe,” navode roditelji.

Oni smatraju kaznu preteškom i nerazumnom, a apelom žele da ukažu na činjenicu da je učiteljici otkaz uručen u četvrtak, 8. marta, što je šokiralo i učiteljicu i djecu, koja su iščekujući je sama provela prvi školski čas. Kako su naveli, djeca su tek za vrijeme velikog odmora saznala, od druge djece, da im je učiteljica suspendovana.

“Od tog trenutka, šokirani i u nevjerici, počinju istinske patnje naše djece koja traju već danima. Vjerujemo da nije teško zamisliti kako se može osjećati jedanaestogodišnje dijete, koje je samo jednog jutra saznalo da učiteljica, koja mu je, bez pretjerivanja možemo reći, pet godina bila kao roditelj – dobila otkaz! Nevjerovatno, ali je zaista tako – na sve ovo, nas roditelje čak niko iz uprave škole nije zvanično ni obavijestio o ovim odlukama, tako da ni sami nismo imali šansu da pripremimo djecu, kada već uprava nije imala namjeru da to uradi,” piše u apelu roditelja.

Njihovu djecu kako tvrde niko nije zaštitio, a njihova patnja i psihičko stanje, zbog kojih su upućeni na pregled kod dječijeg psihologa, se ignorišu.

“Neminovno se postavlja pitanje Je li jedina svrha čitavog ovog procesa bila – otkaz učiteljici Popović”, ukazuju roditelji koji i dalje vjeruju da je, nekada ugledna škola “Stefan M. LJubiša”  i dalje mjesto gdje se njeguju pravedni životni principi, i gdje su djeca važnija od samovolje pojedinaca.

Pokrenuta je i epticija koju je do sada potpisalo preko 800 ljudi, a kojom se traži da se Popović vrati na posao.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sumnja da sve okolnosti nijesu uzete u obzir, te da procedura u vezi s donošenjem odluke o otkazu nije bila kompletna, više je nego opravdana. Velika je vjerovatnoća da ni tzv.činjenično stanje nije prezentovano javnosti na pravi način. Naravno, podrška učiteljici.

Leave a Reply