Učiteljici otkaz zbog prijetnji učenicama, roditelji najavljuju protest

Direktorka Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša“ Jasminka Seka Šćepanović dala je otkaz učiteljici petog razreda te budvanske škole Svetlani Popović zbog teške povrede radne obaveze. Zbog te odluke roditelji učenika kojima Popović predaje najavili su da će protestovati.

Protiv Popovićeve je prethodnih mjeseci vođen disciplinski postupak, a komisija, sastavljena od članova kolektiva, je utvrdila da je učiteljica povrijedila radnu obavezu, jer je prijetila učenicama petog razreda kojima ne predaje, a čiji su roditelji policiji podnijeli prijave.

Komisija je uzela izjave svih aktera incidenta, a Šćepanović je danas donijela konačnu odluku. Popović predaje u petom razredu i danas je poštom dobila rješenje o otkazu, nakon čega je napustila školu.

„Na osnovu Zakona o radu, direktorica JUOŠ „Stefan Mitrov Ljuibiša” Jasminka Šćepanović nakon sprovedenog disciplinskog postupka, donijela je odluku o otkazu ugovora o radu zbog povrede radne obaveze, za zaposlenu S.P. iz Budve, profesoricu razredne nastave u ovoj školi. Konstatovano je da je profesorica počinila težu povredu radne obaveze, koja se odnosi na neprimjereno ponašanje prema učenicama škole I.K i A.Š. Prilikom donošenja odluke direktorica je imala u vidu činjenicu da se radi o dugogodišnjoj profesorici razredne nastave, koja je u više navrata nagrađivana, ali da te olakšavajuće okolnosti ne mogu dovesti do drugačije odluke, jer je u konkretnom slučaju od strane okrivljene bio narušen“, navodi se u saopštenju Uprave škole koje potpisuje direktorka Šćepanović.

Kako navodi, zbog učesnika svih u postupku i zaštite integriteta škole, ne žele da dodatno komentarišu odluku.

Roditelji desetogodišnje učenice I.K. prijavili su sredinom decembra policiji da je učiteljica Popović njihovoj kćerki prijetila da će je prebiti i odrobijati. Incident se dogodio, kada je učiteljica S.P. navodno uletjela u razred kom ne predaje i pitala “ko je ta učenica koja ju je sa drugaricom ogovarala”. Roditelji djevojčice policiji su prijavili da je učiteljica ulazila u dva odjeljenja kojima ne predaje i tražila učenice koje su preričavale priču, da se prošlog ljeta, dok su bile u školi prirode na Žabljaku, učiteljica Popović tukla sa svojom koleginicom i vukla je za kosu.

Protiv Popovićeve budvanska policija je podnijela prekršajnu prijavu, nakon što je utvrdila da je prekršila Zakon o javnom redu i miru. Uprava škole je tada odmah i po nalogu Ministarstva prosvjete pokrenula disciplinski postupak, te saslušala učenike tri odjeljenja petog razreda kojima Popovićeva ne predaje a kojima je navodno prijetila. Izjave su dali i roditelji nekoliko djevojčica, koji su potvrdili cijelu priču te od uprave škole zatražili da im garantuje bezbjednost djece. Ministarstvo prosvjete uputilo je u Budvu i inspekciju. Nakon jedne, uslijedila je prijava roditelj još jedne djevojčice, kojoj je učiteljica Popović takođe prijetila.

Popović je demantovala da je je prijetila djevojčicama, i angažovala advokata u cijelom slučaju.

Roditelji učenika kojima Popović predaje ogorčeni su jer su im djeca dva mjeseca prije završetka škole, ostala bez učiteljice koja im je svih prethodnih pet godina predavala. Roditelji su danas bili kod Šćepanović gdje su tražili objašnjenje odluke o otkazu. Oni su najavili da će protestovati.

Roditelji su prije dva mjeseca uputili pismo resornom Ministarstvu podržavajući učiteljicu Popović, i tražeći da ona ostane na poslu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sramota, mi kad smo isli u skolu nismo ni smjeli da se pozalimo na uciteljicu jer se znalo ko je uciteljica a ko su djaci, a sad deca ne smiju ni prekor da dobiju jer ucitelji odmax dobiju krivicnu prijavu

  2. Ove dvije male tracare trebalo bi zaposliti da sakupljaju smece oko skole i da nemaju kad prepricavati sta ko radi!U sestom razredu se bave prepricavanjem a roditelji ih podrzavaju!Niko ne opravdava nasilje,ako je uopste doslo do tuce izmedju uciteljica i ako im je uciteljica uopste prijetila!Ali,nazalost,danas roditelji previse vjeruju djeci i propustaju vazne sitnice koje ukazuju na razvoj losih osobina djece.Po meni baviti se prepricavanjem u ovom uzrastu nije dobro.

  3. Citanje ovih komentara mi pojasnjava situaciju koja se desila u skoli. Roditelji bitange? Vjeruju svojoj djeci? Djevojcice prepricavaju sta su vidjele ili nisu ?treba da sakupljaju smece djwca koja prepricavaju!!!! Ocigledni agresivni komentari koji su upuceni djeci i roditeljima dosta govore o tome.odakle model ponasanja sile u nasim.skolama. Sramota. Ako ucenik moze biti kaznjen za greske koje pocini,gospodo nastavnici i vi odgovarajte za vase greske.
    GRADJANI PODRZIMO KULTURNO I DOSTOJANSTBENO PONASANJE NASTAVNIKA .

Leave a Reply