Pozvali roditelje budućih prvaka da ažuriraju adese prebivališta

Lokalne uprave u Crnoj Gori i Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženi su da naprave teritorijalnu pripadnost ulica osnovnim školama i djece koja u njima žive, kako bi na vrijeme bili definisani spiskovi za upis prvaka, u skladu sa novim pravilom propisanim izmjenjenim Zakonom  o osnovnom obrazovanju.

Iz Ministarstva prosvjete su pozvali roditelje da promijene adrese prebivališta ako to do sada nijesu uradili, kako bi, kada počne upis, tačno znali u koju školu treba da upišu dijete.

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju definisano je da će prvaci od naredne školske godine biti upisivani u skladu sa principom teritorijalne pripadnosti odnosno u školu koja je najbliža njihovom mjestu prebivališta.

Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete najavila je da će u škole, u kojima ne budu popunjeni kapaciteti, roditelji moći da upisuju djecu i iz naselja i ulica koje im teritorijalno ne pripadaju.

“Do sada je bio slučaj npr. u Podgorici, da u dijelu Preko Morače u četiri škole budu potpuno popunjeni kapaciteti jer nijesu upisivana samo djeca iz tog dijela dijela grada već i iz ostalih. Upravo da bi dali prednost djeci koja žive bliže školi smo se odlučili na taj korak zato što je bilo slučajeva da dijete živi maltene pored ograde škole, a da roditelji nisu u prvih par dana došli da zakažu termin za testiranje i zbog toga dijete nije moglo biti upisano”, kazala je ona u Roditeljskom kutku u Bojama jutra TV Vijesti.

Prema njenim riječima, direktori škola očekuju da će im ova novina olakšati posao upisa jer neće imati toliki pritisak kao do sada, i unaprijed će znati koliko djece mogu da očekuju.

Nikolić Vučinić ukazuje da se moraju znati da su kapaciteti škola ograničeni pa će morati da se vodi računa i o broju djece u odjeljenjima  prvog razreda, s obzirom na to da je maksimalni dozvoljeni broj smanjen sa 30 na 28, a samo uz saglasnost ministra 30. Ranije je taj broj mogao biti 33.

Zbog velike gužve u školama u pojedinim djelovima nekih gradova, kao na primjer u Podgorici, Preko Morače, “Maksim Gorki”, “Štampar Makarije”, Sutjeska i “Radojica Perović”već je data saglasnost da odjeljenja imaju po 30 učenika.

Upis prvaka, u sakladu sa Zakonom, počinje 1. aprila, a od februara su počeli sistematski pregledi kod izabranih pedijatara.

Nikolić Vučinić je poručila roditeljima da zakažu ljekarske preglede kako bi taj dio svojih obaveza završili, a nakon što Ministarstvo objavi kada počinje upis prvaka da zakažu termin za testiranje.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Pa neka formiraju nova odjeljenja….U skoli M.M.Burzan ove godine je upisano osam odjeljenja prvih razreda….prosle godine sedam….a definitivno je da Podgorici trebaju minimum jos dvije skole.

Leave a Reply