Interpol ukazuje da su dječaci izloženiji seksualnom zlostavljanju na internetu

Dječaci su izloženiji od djevojčica najtežim oblicima seksualnog zlostavljanja na internetu, pokazao je izvještaj Interpola koji ukazuje na nepoznate aspekte toga problema.

Organizacije koje se bore protiv krijumčarenja ljudi kažu kako je globalna dostupnost jeftinog i brzog interneta i mobilnih telefona podstakla porast zloupotrebe djece na internetu, što uključuje i uživo prenošenje zlostavljanja djece i prodaju radi seksualnih odnosa.

Iako su djevojčice žrtve u dvije trećine slučajeva, posljednje istraživanje pokazuje da fotografije i video snimci s dječacima, među kojima su neki vrlo mali, često sadrže teže oblike zlostavljanja poput sadizma i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.

Zaključci su temeljeni na analizi baze podataka od više od milion fotografija i video snimaka kategorizovanih kao zlostavljajućih iz čitavog svijeta koje je prikupila međunarodna policijska agencija Interpol.

“To pokazuje koliko ne znamo i koliko još treba istraživati”, kaže Damian Kin iz organizacije ECPAT International sa sjedištem u Bangkoku koja se bori protiv seksualnog iskorištavanja djece. Ova organizacija je sarađivala u istraživanju s Interpolom.

Kin kaže kako rezultati analize pokazuju da zemlje moraju preispitati svoje napore da bi se obračunale s kriminalom i osigurale pomoć djevojčicama i dječacima.

“Moguće da pravosuđa to ne prepoznaju i ne daju prioritet jer im to nije poznato”,  kazao je Kin za agenciju Rojters u srijedu. “To je nešto što moramo dodatno istražiti”.

Baza podataka Interpola identifikovala je više od 12.000 žrtava od uspostavljanja 2009. godine a vlasti ulažu napore da identifikuju i druge. Od onih koji nisu identifikovani više od 60 odsto su vrlo mala djeca, uključujući bebe i djecu do dvije godine, a jedna trećina su dječaci, prema istraživanju koje je objavljeno u utorak.

Interpol i ECPAT kažu kako je identifikacija žrtava ključ potrage za počiniocima zbog toga što materijal o zlostavljanju često snimaju oni koji su bliski djeci poput nastavnika ili staratelja.

“Govorimo o vrlo maloj djeci, bebama od tek nekoliko mjeseci koje su izložene ekstremnom seksualnom zlostavljanju”, kaže voditelj Interpolovog odjeljenja za zločine protiv djece Bjorn Selstrom.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply