Zatvorena jedna učionica, ostatak vrtića može da radi uz poštovanje preporuka

Inspekcija rada za oblast zaštite i zdravlja na radu naložila je Javnoj predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica”, da u istoimenoj vrtićkoj jedinici u Podgorici, u blizni Gintaša, obustavi rad u jednoj grupi zbog opasnost od kratkog spoja i požara, jer može biti ugrožena bezbjednost djece. Ostatak vrtića dobio je zeleno svjetlo za rad, ali uz poštovanje datih preporuka dobijenih od električara.

Inspekcija je sprovela nadzor vrtića 23. i 27. februara postupajući po inicijativi Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Vrtić iznad Gintaša nebezbjedan, zatvorena jedna učionica

Nakon obilaska objekta, konstatovana je vlaga na nekoliko mjesta unutar vrtića, i to na neonskim rasvjetnim tijelima, što je okarakterisano kao direktna opasnost od kratkog spoja i požara. Po hitnom usmenom nalogu inspekcije urađen je stručni nalaz tj. pregled i ispitivanje električnih instalacija, koji je odradila ovlašćena organizacije za poslove zaštite na radu.

“Predmetni stručni nalaz koji je izdala ovlašćena organizacija za poslove zaštite na radu nije zadovoljavajućeg zaključka, već sa ocjenom koja govori da nisu primijenjene propisane mjere zaštite. Iz tog razloga donoseno je rješenje o zabrani upotrebe električnih instalacija u vrtiću. Inspektorka je izrekla i mjeru ukazivanja, kojom je ostavila primjereni rok za sanaciju ili zamjenu krovne konstrukcije”, pojašnjeno je u dopisu Inspekcije.

Stručna lica za poslove zaštite i zdravlja na radu, odnosno elektroinženjeri koji rade poslove tehničkih ispitivanja, kontrole kvaliteta i kvantiteta i inženjeringa, u okviru stručnog nalaza predložili su da se isključe sa napajanja svi strujni krugovi kod kojih postoji opasnost od kontakta vode i struje i koji nisu uzemljeni, kao i da u bloku 3, učionici za „stariju–mlađu grupu“ u kojoj je zatečena najozbiljnija situacija), budu isključeni svi strujni krugovi.

Naknadnim obilaskom vrtića inspektorka rada je utvrdila da je Uprava ove ustanove postupila po navedenim preporukama. Sva rasvjetna tijela, na kojima je postojala vlaga, su skinuta, a električni vodovi izolovani.

“Kontrolnim pregledom koji je izvršila ovlašćena organizacija konstatovano je da  u jednom dijelu objekta nisu obezbijeđene mjere zaštite (učionica za „stariju–mlađu grupu“),  a da za ostale djelove jesu. S tim u vezi, inspektorka rada je dala saglasnost da se, uz strogo poštovanje navedenih preporuka, u dijelu vrtića sa zadovoljavajućim stručnim nalazom može obavljati djelatnost”, navodi se u saopštenju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply