Vrtić iznad Gintaša nebezbjedan, zatvorena jedna učionica


Jedna od učionica vrtićke jedinice „Đina Vrbica” istoimene javne predškolske ustanove iz Podgorice, iznad Gintaša, je zatvorena jer je nebezbjedna za boravak djece, a s obzirom na to da je krov potpuno dotrajao, i u učionici su redovno držali kante i skupljali kišnicu. Uprava za inspekcijske poslove naložila je zatvaranje kompletnog objekta, ali je pronađeno prelazno rješenje da bi se izbjeglo da nekoliko stotina djece ostane bez boravka u vrtiću.

Uprava JPU „Đina Vrbica” konsultovala je stručnjake i na osnovu preporuka izolovala elektro instalacije. Direktor JPU Vuk Stanišić pojasnio je da je Inspekcija rada obišla vrtić nakon preporuka ombudsmana i zbog toga što je krov takav kakav jeste preporučila su da se objekat zatvori.

“Konstatovali su da je vrtić nebezbjedan za rad. Postoje tri kritične tačke, a elektro instalacije nikako ne smiju doći u kontakt sa vodom. Po preporuci licencirane firme Montinspekt preduzeli smo neke mjere da djeca budu bezbjedna i da se spriječi zatvaranje kompletnog objekta. Jedna učionica je kritična i tri mjesta u hodnicima. Tu smo struju potpuno ugasili i ne postoji bojazan po djecu i zaposlene”, rekao je Stanišić za Dan.

On kaže da nijedno dijete iz učionice koja je zatvorena neće biti vraćeno kući već će biti raspoređeno u druge grupe.

U grupi koja je zatvorena je 25 djece koja redovno dolaze u vrtić iako ih je preko 30 upisano.

“Jedino rješenje je bilo da se učionica iseli. Djeca treba da se rasporede u druge grupe. Nijedno dijete neće biti vraćeno kući i biće svi lijepo prihvaćeni. Roditelji sada mogu da biraju da li će da dovode dijete ili ne u vrtić, ali to je to što mi možemo ponuditi. Trudi mo se da ta djeca budu u istom vrtiću samo u drugim grupama”, navodi Stanišić.

On nije mogao precizirati do kada će učionica biti zatvorena, ali je istakao da se krov ne može raditi prije raspusta.

“Ne mogu precizirati do kada će biti zatvorena učionica, ali ono što znamo jeste da se kompletan krov mora mijenjati, a da to ne možemo prije raspusta”, pojasnio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, ovo je bio jedini način da se izbjegne zatvaranje kompletnog vrtića. Roditelji su negodovali zbog preraspoređivanja djece. Stanišić kaže da ih razumije, ali im poručuje da je upravi bezbjednost djece na prvom mjestu.

“Moraju da shvate da nam je bezbjednost djece na prvom mjestu. Djeca će biti lijepo prihvaćena. Bolje da budu u drugoj učionici gdje će ih dočekati dobri vaspitači i gdje nema kante sa vodom, nego da su u prostoriji gdje na sred stoji kanta koja sakuplja vodu sa plafona. Ne volim ni ja što sam morao da donesem ovakvu odluku, ali morao sam”, poručuje Vuk Stanišić.

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče nijesu saopštili konkretne razloge zbog kojih su naložili zatvaranje objekta, ali su istakli da će se povodom toga oglasiti danas.

Jedan od roditelja prije mjese se obratio udruženju Roditelji prosljeđujući fotografije učionice i opisujući u kakvom se stanju nalazi, ukazujući na nebezbjednost, koja je posebno izražena u kišnim danima. Iz uprave JPU je tada objašnjeno da dijele zabrinutost roditelja, kao i zaposlenih, i da su svjesni problema koji nastaju usljed obimnih padavina.

Pojašnjeo je da je krov star koliko i sam vrtić i naveli da su angažovali Agenciju za stanovanje koja je utvrdila da je napravljen od salonita, odnosno materijala kojeg više nema na tržištu i koji je davno prevaziđen kao rješenje za krovni pokrivač. Dodali su i da Agencija za stanovanje prati i pratiće situaciju u ovom vrtiću sve dok ne počne  kompletna zamjena krova koja mora biti realizovana u skladu sa zakonskom procedurom i kada se stvore povoljni vremenski uslovi za građevinske radove.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply