Skupštini predata peticija za Pavlov zakon

Peticija za Pavlov zakon, kojom se traži izmjena Krivičnog zakonika, odnosno vraćanje doživotne kazne za teška krivična djela nad malom djecom, predata je Skupštini.

Peticiju, u čijoj je realizaciji učestvovalo 70 aktivista iz svih opština u Crnoj Gori potpisalo je više od 6.500 građana. Minimalan broj potpisa koji je potreban da bi se neka peticija našla u Skupštini na razmatranju 6.000.

Grupa građana pokrenula je peticiju Pravda za Pavla prvobitno onlajn na sajtu www.peticije24.com, ali je inicijativa brzo prerasla u kampanju sa štandovima u svim opštinama u državi.

“Na vebsajtu smo za nekoliko dana skupili više od 4.000 potpisa naših građana, ali i ljudi iz regiona i inostranstva. Međutim, rečeno nam je da Skupština neće prihvatiti peticiju ako je građani nijesu potpisali svojeručno, odnosno sa matičnim brojem ili brojem lične karte”, pojasnila je za Pobjedu jedna od organizatorki ove inicijative, Valentina Vukotić i dodala da su potom napravili obrazac i krenuli da sakupljaju potpise po gradovima.

Pravnici su im kazali, kako je istakla, da su izmjene Krivičnog zakona, kojom bi se vratila doživotna kazna za teške zločine nad djecom, moguća čak 99,9 odsto.

“Kako će prevagnuti ne znam, ali ne očekujemo ništa nemoguće. Pravnici kažu da je realna izmjena i svi su saglasni da treba da se uvede doživotna kazna za nasilje nad djecom”, rekla je Vukotić.

Inicijatori peticije svjesni su da, i ako bi njihova inicijativa bila uvažena, ta izmjena zakona ne bi mogla da se odnosi na osumnjičenog za brutalno ubistvo petnaestomjesečnog Pavla iz Podgorice, državljanina Bosne i Hrecegovine Nermina Šišića, niti na majku djeteta Jelenu Jovović, s kojom je Šišić živio, jer se zakon ne može retroaktivno primjenjivati.

“Pravda će, ipak, biti zadovoljena. Ovo radimo da bismo sačuvali svu djecu, da ne prođu kroz pakao kroz koji je prošao Pavle. Ako sačuvamo i desetoro djece u Crnoj Gori da ne završe kao on, uspjeli smo. I nećemo stati”, poručila je Vukotić.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply