Radiće se registar pedofila, slijede i izmjene zakona u cilju bolje zaštite djece

Ministarstvo pravde uvešće poseban registar pedofila odnosno počinilaca krivičnih djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima, najavljeno je danas na sastanku predstavnika Vlade, Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog suda i udruženja Roditelji, na kojem ukazano na potrebu i konkretne modalitete jačanja pravne zaštite djece od nasilja, kroz izmjene važećeg regulatornog okvira i unapređenje praksi nadležnih organa.

Potpredsjednik Vlade i ministar Pravde, Zoran Pažin je pozdravio inicijativu Udruženja Roditelji, kao i spremnost Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužilaštva da, u saradnji sa Vladom doprinesu osnaživanju sposobnosti čitavog društva da opasnosti koje prijete djeci prepozna i spriječi, odnosno da počinioce krivičnih djela protiv djece najoštrije osudi i kazni.

Kako se navodu u saopštenju iz Vlade, izmjenama odgovarajućih zakona biće obezbijeđeno da uvjerenje iz ovog registra bude nužan uslov za zasnivanje radnog odnosa u svim djelatnostima u javnom, privatnom ili civilnom sektoru u kojima zaposleni ostvaruju direktan kontakt sa djecom.

U razgovoru je zaključeno da postoji prostor u domaćem krivičnom zakonodavstvu za snažniju zaštitu djece od svih oblika nasilja, kroz strožije kazne za počinioce, sa jedne, i sprječavanje zastare ovih krivičnih djela, sa druge strane.

U tom cilju Pažin je naložio detaljne analize domaćeg zakonodavstva i uporedne prakse u oblasti krivično-pravne zaštite od nasilja nad djecom.

„Nakon toga ćemo, zajedno sa predstavnicima civilnog sektora, sudske vlasti i tužilaštva pripremiti odgovarajuća zakonska rješenja koja će predvidjeti dodatne mehanizme zaštite djece od svih oblika nasilja i oštrije kazne za počinioce,“ najavio je on.

Udruženje Roditelji je prošle godine počelo sa zalaganjem da se promijeni Krivični zakonik i pooštre kazne za pedofile, i da najmanja kazna za obljubu djeteta bude pet, a najveća 15 godina zatvora. Sada je najmanja kazna za pedofile tri godine, a najveća 12 godina zatvora, ali su sudovi nerijetko izriču kazne od svega godinu robije. Zajedno sa Građanskom alijansom, Centrom za prava djeteta Crne Gore, Centrom za ženska prava, orgnizacijom Mladi Romi i Forum MNE traženo je da se uspostavi registar počinilaca, propisani standardi za vođenje evidencija, zabrana rada pedofila sa djecom, kao i pomoć djeci žrtvama seksualnog iskorišćavanja i njihovim porodicama.

Crna Gora se potpisivanjem Lanzarot konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope 2009. godine obavezala da će napraviti registar pedofila.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply