Naredne sedmice 5 radionica u Razvojnom centru

U Razvojnom centru udruženja Roditelji naredne sedmice nastavljamo sa razvojnim radionicama za najmlađe, koje su dio našeg programa jednom mjesečno. Pripremili smo i novu radionicu sa stomatolozima, u toku koje će djeca steći nova znanja o oralnoj higijeni. Osim toga, najavljujemo čitalačku i kreativnu radionicu na kojima će djeca praviti ruže od papira.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U ponedjeljak, 5. marta  biće održane razvojne radionice pod nazivom Razigravanje, za djecu jaslenog uzrasta. Za njih smo pripremili dva termina, u trajanju po 30 minuta. U 18 sati je radionica namijenjena djeci uzrasta od 1 do 2 godine, dok je termin u 19 sati rezervisan za djecu uzrasta od 2 do 3 godine.

Radionica je bazirana na podsticanje intelektualnog i emocionalnog razvoja djeteta. Roditelji će imati priliku da dobiju adekvatne savjete i odgovore na sve što ih interesuje povodom nedoumica sa kojima se susrijeću, kao i da razmjene iskustva sa drugim učesnicima. Na ovoj radionici će biti riječi o 6 miljokaza ovog aspekta razvoja: samoregulacija i zanimanje za okolinu, Emocije, dvosmjerna komunikacija, složena komunikacija, emocionalne ideje, emocionalno razmišljanje. Kroz praktične primjere, roditelji će moći da se dodatno upoznaju sa razvojem svog djeteta u stimulativnoj sredini, kao i upustva kako kod kuće mogu raditi sa djetetom, u cilju njegovog što uspješnijeg razvoja.

Mališani će, kroz igru, učiti o prostornim odnosima, shvatati suprotne pojmove i razvijati svoje saznajne potencijale koristeći igračke koje su upravo namijenjene njihovom uzrastu i razvoju, kao i senzornu tablu.

Radionicu vodi defektolog Ivana Popović, a broj mjesta je ograničen na 5. Prisustvo roditelja je obavezno.

U utorak, 6.  marta u 19 sati pripremili smo edukativnu radionicu pod nazivom Dječji klub čitalaca, a namijenjena je djeci osnovnoškolsog uzrasta.

Cilj radionice je da se kod djece probudi ljubav prema čitanju i knjizi, i navede ih da razvijaju maštu. Prvi dio radionice biće usredsređen na čitanje knjige, a drugi na konstruktivni  razgovor o glavnim junacima, njihovim nedaćama i uspjesima. Na ovaj način ćemo pospješiti dijalog među mališanima, razvijati njihovu kreativnost i bogatiti vokabular. Istraživanja su pokazala da ukoliko su djeca izložena čitanju od ranog djetinjstva, aktiviraju se određeni centri u mozgu, što posebno utiče na djetetov razvoj jezika, način razmišljanja, poboljšava njihovu koncentraciju i doprinosi ‘žeđi za znanjem’. Radionicu će voditi pisac i magistar prava Tijana Ostojić, a namijenjena je djeci uzrasta od 7 do 10 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.


U srijedu, 7. marta u 19 sati uslijediti će nova edukativna radionica pod nazivom Osmijeh zdravlja vrijedan, koju smo realizovali u saradnji sa studentima stomatologije  Medicinskog fakulteta.

Kao uvod u mjesec mart, koji je tradicionalno fokusiran na promociju značaja oralnog zdravlja pripremili smo edukativnu radionicu  sa ciljem povećati stepen infomisanosti kod djece o značaju prevencije. Na radionici, mališani će imati priliku da saznaju kako najbolje da održavaju oralnu higijenu, koja su sredstva za to potrebna i kako da svoju ishranu stave u službu cjelokupnog zdravlja. Cilj je da kroz  grupni rad i igru, prezentaciju i zanimljivu demonstraciju  na brz i interesantan način usvoje bazična znanja iz oralne higijene, kao i da prepoznaju da je briga o zubima neodvojiv segment  opšteg zdravlja. Radionicu će voditi Milica Radulović i Ana Lipovina, a namijenjena je djeci uzrasta od 6 do 9 godina. Broj mjesta je ograničen na 15.


U četvrtak, 8.marta u 19 sati počinje nova radionica pod nazivom Kreativna ruža, a namijenjena djeci od  5 do 8 godina

Kao što je poznato, ovaj praznik se slavi kao Dan žena, uz simbolično poklanjanje ruža damama. Kako napraviti ružu, šareni buket od raznobojnog papira, kartona i ljubavi, drugari će imati priliku da nauče na ovoj radionici. Cilj je razvijati maštu, kreativnost, finu motoriku prstiju kod djece, i sve to uz zabavu i druženje sa vršnjacima. Vjerujemo da će djeca biti veoma inspirisana u kreiranju svojih ruža, koje mogu pokloniti svojim najbližim. Radionicu će voditi Katarina Čarapić  i Tanja Ćirović. Broj mjesta je ograničen na 15.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply