Od danas elektronski recepti od izabranog ljekara

Štampana verzija recepta isključuje se od danas iz crnogorskog zdravstvenog sistema tako da ljekari prilikom propisivanja potrebne terapije pacijentima neće izdavati papirne obrasce već će korištiti elektronske recepte.

Ručni recepti propisivaće se kao i do sada – u situacijama, kako je to zakonom predviđeno, za droge i/ili psihotropne supstance, kao i za magistralne ljekove i zavojni materijal. Realizacija elektronskog recepta biće moguća u svim državnim i privatnim apotekama na teritoriji Crne Gore, odnosno propisani ljekovi od izabranog doktora podizaće se u apotekama uz zdravstvenu knjižicu.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić pojasnio je za Dnevne novine da je u cilju prilagođavanja i postepenog prelaska na novi model omogućena štampa Izvještaja o propisanoj terapiji, koje će ljekari izdavati pacijentima na osnovu ličnog zahtjeva.

“To u slučajevima propisivanja većeg broja recepata (dužeg spiska propisane terapije), sa ciljem lakšeg snalaženja pacijenata prilikom realizacije recepata”, napominje on.

Prema njegovim riječima, za zainteresovane privatne apoteke koje nemaju ugovor sa Fondom, odnosno koje ne koriste postojeći informacioni sistem razvijeno je zasebno informatičko rješenje u obliku namjenskog portala za uvid u elektronske recepte.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply