Nova potrošačka korpa 628 eura: Dosta je dva eura za sva tri obroka

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu, prema novoj metodologiji Zavoda za stitistiku Monstat, za januar je iznosila 628,2 eura. Samo za hranu četvoročlanoj porodici, koju po statističkom pravilu čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, sada je potrebno 256,1 eura ili dnevno 2,06 eura po osobi za sva tri obroka.

Posljednja izračunata po staroj metodologiji u decembru 2015. bila je 806,8 eura.

U novoj metodologiji smanjen je broj namirnica i izbačena  vrijednost “imputirane rente” koja je pokrivala troškove stanovanja. I dalje je ostalo da  predviđeni unos kalorija dnevno po osobi iznosi 2.211.

Prema računici Monstata za mlijeko, sir i jaja dovoljno je 69,7 eura ili  0,56 eura dnevno po osobi. Za meso i mesne prerađevine 57,8 eura ili 0,46 eura po osobi dnevno. Za povrće četvoročlanoj porodici potrebno je mjesečno 35,7 eura, za hljeb i žitarice 26 eura, za voće 25,3 eura, bezalkoholna pića 13,8 eura, šećer, med i džem 12,1 euro, ulja i masti 6,1 euro, za ribu 3,6 eura i za ostale prehrambrene namirnice 6 eura.

Za sve neprehrambrene namirnice i usluge porodici je potrebno 372,1 euro. U saopštenju Monstata ova stavka nije precizirana.

“Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju  domaćinstva koja  uključuje  hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu  sa minimalnim preporukama Svjetske  zdravstvene  organizacije i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine  o minimalnoj  vrijednosti  unosa  hrane  od 2.211 kalorija dnevno po osobi”, naveli su iz Monstata.

Izvori: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply