Škola ne radi 8. marta da djeca ne bi donosila poklone nastavnicama

Nastavničko vijeće Osnovne škole “Dašo Pavičić” odlučilo je da 8. mart bude neradni dan, da bi zaustavili tradiciju da djeca donose poklone nastavnicama. Sa odlukom je saglasan i Savjet roditelja škole.

Kako je objasnio direktor škole Branislav Krečković, nastavnice se ne osjećaju prijatno zbog velike količine cvijeća i poklona koje tog dana nose iz škole. Nastavničko vijeće smatra da to šalje ružnu sliku i kod djece stvara pogrešnu naviku.

On je naglasio da je najbolji poklon da dijete vrijedno i marljivo radi i pokazuje dobre rezultate.

Zbog ove odluke prethodna subota u OŠ “Dašo Pavičić” bila je radna.

Uz odobrenje Savjeta roditelja organizovana je 4D projekcija u holu škole, a nastavnički kadar imao je obavezu sređivanja dokumentacije.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Poenta obiljezavanja 8.marta nije da se donesu pokloni, vec bi nastavnici upravo tog dana trebalo sa djecom da razgovaraju zbog čega je vazan i istorijski taj datum, diskutuju o polozaju djevojcica i žena danas i ukazu da taj status nece poboljsati donošenje poklona. Ako bi svake godine na odgovarajući nacin razgovarali sa njima o neravnopravnosti djevojcica u drustvu sigurno bi uticali na razvoj svijesti kod djece. Mislim da je vaznije pitanje da li se sa djecom o tome razgovora u pravom smjeru ili se 8.mart svodi na dan majki, baka, učiteljica…

    • Hvala. Mislim da i mi roditelji mozemo pomoci u tome saljuci poruke o važnosti edukacije djece o ravnopravnosti. Ali nije bas ni da smo svi mi roditelji u toku sa ovim vaznim pitanjem.

    • Vjerujte da redovno cujem u prodavnicama igracaka kako to nije za djevojcice ili djecake. Potpuni sok mi je bio kad je mama rekla curici da knjiga o saobracaju i pravilima u saobracaju nije za djevojcice… Svakodnevno se susrijecem i sa tim da neki crtani nije za djecake ili obrnuto, da neke aktivnosti nisu za odredjeni pol… Kad bi pustili djecu da se sama igraju i odlucuju bilo bi odlicno.

    • Milica, proci ce jos mnoooogo vode ispod mosta dok crnogorske majke dodju sebi i shvate koliko je za njihove sinove bolje da budu podizeni na isti nacin kao i djevojcice. Plasim se da vecina njih to nikad nece shvatiti… makar dok porastu u neprikosnovene nesposobne kraljeve

  2. Pokloni i poklanje je divna stvar, ali se skroz izoblicila poenta i djeci i njihovim roditeljima stvara presiju bez potrebe. Jer ako dijete ne donese – dozivljava indirektni vrsnjacki pritisak, a s druge strane i kad donese pokloni se uporedjuju i oni pokloni koji su simbolicni dodju smijesni naspram onih koje donose djeca imucnijih roditelja. I onda dok imamo porodice koje jedva osnovno djeci pruzaju, moraju za nastavnice izdvojiti. Nikad necu zaboraviti scenu kad je moja uciteljica kao da sa nama podijeli i zahvali se, pokazivala sta je dobila, a jedan djecak je donio papuce. Mi klinci smo umrli od smijeha i sprdali se i to sto je uciteljica rekla da je super i da joj bas trebaju nije pomoglo. Danas kad se sjetim i stavim u njegovu koza sramota me sta je glupost od praznika izazvala, pa makar i posledice kratkog daha bile. Tako da ova odluka i nije toliko losa opcija.

  3. Nekad je cijeli razred skupljao novac i svi smo zajednicki isli da kupimo poklon za uciteljicu. Totalna je glupost da svako dijete to radi posebno! Sve je danas potpuno obesmisljeno!

  4. U ruskim skolama je bio o bicaj da djecaci skupe malo para i svim devojcicama u razred na klupu stave po cvetic i cestitku od svih decaka iz odeljenja:)takodje i razrednoj. . Ja volim iz zadovoljstva,da poklonim tj moje dijete uciteljici,ne da bi se ulizivali,nego njoj da ucinimo taj dan prijatnim. Ali nazalost,to se danas pogresno tumaci

    • Jeste, a u mlađim razredima smo pravili čestitke za majke, babe,tetke ili sestre. Obično se spremala i neka kratka priredbica,barem u našoj školi. Poklon razrednoj se kupovao jedan od čitavog odjeljenja, ostalim nastavnicama ili profesoricama neko cvijece. Pravili smo i mural o tom prazniku…Šta znam,lijepo je bilo🙂

    • Da, upravo tako. Pravile su se cestitke i obavezno je bila organizovna priredba povodom 8. marta, danima su se ucile pjesme tim povodom, pripremali…Ako vec hoce da izbjegnu davanje poklona neka ih zabrane-neka kazu da ce svi pokloni biti vraceni, da bi zaustavili takvu praksu..A umjesto toga mogu da prave obicne crteze ili cestitke uciteljici…Eto trostruke koristi-ne bi se bacale pare,a djeca bi malo vjezbala motoricke sposobnosti, plus ucili o prazniku…Ma, ima milion nacina samo ako hoce!

  5. Glupost teska!!!!! To su zene koje pored nasih majki provode najvise sa nama i trude se da nas nauce ne samo da pisemo,racunamo i slicno nego mnogo,mnogo vise. To je znak paznje-ne sto su to ne znam kakvi pokloni nego sto se obraduju i uzivaju u paznji.

  6. Ma presmjesan je Bogami!!!Veće ludosti ne vidjeh, sto je ovo pobogu?Ču da se ne ide u skolu to se moglo rijesiti jednim obavestenjem da se pokloni i cvijece ne donose da se roditelji ne izlazu trosku.A ne nema skole dokle ovo ide ima li idje popa više popa ili moze činjet ko dto oce.Kako Ministarstvo odbrava da direktor zatvara skolu na dan kad njemu odgovara?

  7. Jos jedan u nizu od nenormalnih poteza naseg skolstva i primjer da na mjesto direktora dolaze nestrucni ljudi. Pa svi smo bili djeca i sjecamo se koliku radost nam je pricinjavalo da kupimo uciteljici karanfil za 8 mart. Pa neka bace nije vazno zasto djeci oduzeti radost poklanjanja ,to je jedan put u godinu dako pretecu…

  8. Problem je sto se vise ne kupuju karanfili.Sto se ljudi takmice prakticno ko ce vise i bolje da kupi.Ima onih koji ni za uzini ne mogu da odvoje i 8.mart im pricinjava nelagodu i teret. Vrijeme skromnosti i karanfila se nece tako lako vratiti.Nazalost

  9. Izgleda da ubuduće u Osnovnoj školi ne smije biti žensko.Danas kad je na svakom koraku korupcija mi pričamo i dovodimo u dilemi i za samu djecu šta je ispravno Pokloniti ili ne.Casa polupuna ili poluprazna.Nikakva epidemija ne hara .Stvarno.je apsurd ne ići zbog toga u školu.Toliko rešenja i predloga može na taj dan da se osmisli .Izlet po gradu ukoliko je vrijeme lijepo.Da se nešto napravi u takmicerskom smislu i to nagraditi.Moze vid humanitarne pomoći…A da se ne ide u školu? Kako će samo to uticati na učenike .

  10. Sve ,sto je lijepo hocete da unistite.Dovoljan je cvijet ,karta koju djeca mogu sama da naprave!Mozda agencije za konflikt interesa smatraju da je to korupcija! 😢😢😢Poz.od Komse

  11. Neradni dan nije zbog poklona i ne znam cega. Mislim da je to poklon zenskom delu kolektiva ,pa i zasluzile su . Hajdemo tako da razmisljamo. Sve bi bile zadovoljne da nam direktor to pokloni. Ali ,direktor mislim nema veze s tim vec vece nastavnika u kome su uglavnom zene. Znaci ONE su tako zelele.

  12. Sirotice,a ovamo se takmiče koja je više dobila poklona kao mjerilo obožavanja,manipulatorke obične.To se rješava tko što đeci kažeš da primaš samo neki pisani sastav ili pjesmu,nešto kreativno i samo ako oni to baš hoće.I đe nalaze sve te šmokljave direktore nije mi jasno.

  13. Navađene učiteljice, pa su čak jedna drugu ogovarale , ljubomirne koliko je koja dobila poklona. To me je iritiralo da sam svojoj deci zabranila da nose. Istina živa, to se dešavalo.

Leave a Reply