Maloljetnici nesmetano u kladionicama, prošle godine samo 4 kazne

U Crnoj Gori su prošle godine izrečene samo četiri kazne vlasnicima kladionica i kockarnica u kojima su zatečeni maloljetnici, u ukupnom iznosu od 6.600 eura, iako se često mog vidjeti maloljetni učenici koji odmore, pa i časove, provode u kladionicama i kockarnicama, u neposrednoj blizini vaspitno-obrazovnih ustanova.

Član 3a Zakona o igrama na sreću propisuje da udaljenost objekta u kojima se priređuju lutrijske igre na sreću i posebne igre na sreću, od obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) ne može biti manja od 250 metara. Uprkos tome kockarnice su najčešće blizu obrazovnih ustanova.

Kockarnica u Ulici Vasa Raičkovića, nadomak Građevinske škole, svakodnevno je puna srednjoškolaca, mahom maloljetnih. Fotografije iz te kockarnice objavljene su prošle sedmice na društvenoj mreži Facebook.

“Zakon o igrama na sreću zabranjuje maloljetnicima ulazak u objekte u kojima se priređuju igre na sreću. Iako je primjena ove norme u nadležnosti inspekcije, inspektori nemaju zakonskih ovlašćenja za postupanje prema maloljetnicima, zbog njihovog specifičnog položaja. Stoga se nadzor vrši u saradnji sa pripadnicima MUP-a, u čijoj je nadležnosti rad sa maloljetnicima”, kazali su Vijestima iz Uprave za inspekcijske poslove.

Priznaju da kockarnice i kladionoce kontrolišu periodično i po potrebi.

“U 2017. godini izrečene su četiri kazne zbog povrede navedene zakonske odredbe. Izrečene su kazne u iznosu od po 1.650 eura u svakom od ovih slučajeva”, saopštili su iz UIP.

Iz Ministarstva prosvjete napominuju da nijesu nadležni za kontrolisanje kretanja djece van obrazovnih ustanova, odnosno škola.

“Sa druge strane, kao institucija koja vodi obrazovni sistem, apelujemo i podržavamo napore nadležnih organa da kontrolišu ulazak maloljetnih lica u kladionice”, apeluju iz resora prosvjete.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply