Konačno prenijeto pravo rapolaganja zemljištem na kojem će graditi novi vrtić

Opština Ulcinj prenijela je konačno, godinu nakon odluke, na Vladu Crne Gore pravo raspolaganja zemljištem na teritoriji ove opštine, na kome je planirana gradnja jednog od sedam vrtića iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), čime su otklonjene sve smetnje za početak pokretanja procedura za njegovu izgradnju.

Parcela zemljišta na kojoj će se graditi vrtić nalazi se na Ulcinjskom polju, površine oko 2.400 m², a procijenjena vrijednost je oko 300.000 eura.

Novac za gradnju vrtića obezbijeđen je kroz projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope vrijednog 17 miliona eura, nakon peticije kojom je preko šest hiljada građana 2012. godine tražilo hitnu gradnju novih i dogradnju postojećih vrtića. Tim novcem treba da bude izgrađeno sedam vrtića – četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i pomenuti u Ulcinju.

Do sada je izgrađen samo jedan, a još jedan bi trebalo da bude završen do kraja godine. U Podgorici je već izgrađen jedan objekat u Zagoriču, kapaciteta za preko 200 djece, a radovi na drugom vrtiću na Starom aerodromu vrijednosti 2,7 miliona eura biće završeni u prvoj polovini ove godine. Vrtić na Starom aerodromu vrijedan je 2,7 miliona eura i moći će da prihvati oko 340 djece.

Rok za završetak svih radova, na svih sedam vrtića je jun 2018. godine.

“Procedure i radovi na preostalih pet objekata u različitim su fazama. Za objekte u Tuzima i Baru se radi na izboru izvođača radova, za objekat u Pljevljima uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju, a za objekat u Bloku 6 u toku je izrada glavnog projekta.
Ministarstvo prosvjete kontinuirano radi na proširenju vrtićkih kapaciteta, te da je samo u proteklih godinu dana na teritoriji Glavnog grada otvoreno 550 novih mjesta, a još toliko će biti samo u prvoj polovini ove godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirane su i aktivnosti na izgradnji vrtića u City kvartu, kao i vrtića u Rožajama.

Leave a Reply