Nastavnik učenicima

PIŠE: Srđan Plavšić, Profesor Srđan

Svi vi koji ste mladi, po sred puberteta, ili se tako osjećate – počujte. Imam par stvari da vam predložim:

 1. Prvo, osnovno i najvažnije: oprostite svojim roditeljima. Oprostite im sve. Oprostite im što su skloni alkoholu, tabletama, televiziji, depresiji. Oprostite im što je za njihovu nesreću uvijek kriv neko drugi. Što gledaju rijalitije. Što uprkos svemu vjeruju političarima. Što pričaju jedni drugima iza leđa. Što su u lošim odnosima sa komšijama koji su isti kao i oni. Oprostite im što su za gluposti podizali nepovoljne kredite pa sad stenju. Obavezno im oprostite što nisu bili tu, što pokušavaju da vam se miješaju u život, što su vas uvlačili u svoje razmirice bez pitanja. Oprostite im sve svađe i grdnje koje ste dobili sa i bez razloga. Oprostite u Srcu, bez naglas izgovorene riječi, bez osude. Oprostite im sve. Oprostite im jer znam da znate da sve što su ikada uradili – uradili su iz najbolje namjere. Prosto nisu znali ni za bolje ni za drugačije. Ne zbog njih, nego zbog sebe. Jer dok im ne oprostite vezani ste za njih pa sve i da su pokojni. A sloboda vama treba. Da bi pomogli sebi. A ako uspijete da pomognete sebi automatski će biti bolje i njima.
 2. Ne vjerujte baš u sve što čujete od odraslih. Još bolje – ne vjerujte ni u šta što ima negativan predznak. To nije apsolutna istina. To je samo lični stav. To je uvjerenje koje je formirano na osnovu tačnih ali nepotpunih informacija. Sadašnji trenutak na ovom mjestu nije najlakši na svijetu ali nije ni najteži. Ima mjesta gde se puno lakše živi, ali ima i onih gdje se puno teže živi. Ono što najviše doprinosi težini sadašnjeg trenutka na ovom mjestu je bez dileme nedostatak samopouzdanja i osjećanja smisla kod svakog pojedinačno (čast izuzecima). Iz toga proizilaze sve ostale neprijatnosti. Iz tog razloga većina odbija da preuzme odgovornost za svoje odnose, zdravlje, finansije… pa je za sve kriv neko drugi. A mediji rado stvaraju te navodne krivce za našu nesreću (hrvati, albanci, amerikaci…) i bogate se prodajom istih dezorjentisanom narodu. Ali vas se to ne tiče. Ne dajte se u tu grupu. To je put bola, patnje i straha. Imam za vas bolji predlog 🙂
 3. Nemate brdo para, kola, jahtu. Ali imate vremena. Vrijeme je najvrjedniji resurs koji će te ikad posjedovati. Takođe je i apsolutno neobnovljiv. Investirajte ga pažljivo jer nema tog novca koji vam može vratiti jednom utrošeno vrijeme. Plus – 100% samostalno raspolažete njime. To vrijeme je vaša ogromna šansa. Šansa kakva nije postojala nikada u istoriji čovječanstva do ovog trenutka. Vi ste prvi naraštaj u poznatoj istoriji kom je od prvog dana dostupno sveukupno znanje koje su ljudi sakupili od nastanka svijeta do danas. Dostupno trenutno. Dok čekate autobus. Stanite na vrat zmiji elektronske zabave koja nezajažlivo guta vaše dragoceno vrijeme, i na taj način vam umanjuje šansu da stignete do radosti. Pritisnite je odlučno da zaboli. Idealno: batalite sve serije, video igre, filmove, zabavne Youtube kanale… praktično sve što vas ne vodi najkraćim putem do praktičnih saznanja i vještina. Prihvatljivo: odredite sebi dnevnu minutažu za zombiranje i budite dosledni.
 4. Svaki sekund koji ste oteli od zmije utrošite pametno. Papir i olovku u ruke. Na prvom papiru zapišite sve što vas uzbuđuje kada ste u pokretu: izlasci, ljubav, sport, ples, pjevanje, slikanje, šetnja, druženje, hobi, pravljenje nečeg, putovanje na određenu destinaciju… ma šta god. Na drugi papir zapišite šta sve želite da naučite, a trenutno ne znate: strani jezik, vještinu, zanat… Na treći papir zapišite sve što bi voljeli od materijalnog da imate, a trenutno nemate. Na četvrti zapišite sve što bi mogli da radite da zaradite svoj novac potreban za sve ono što ste dosad zapisali, a da se plaća.
 5. Vratite se na to koliko vremena ste namijenili za glumljenje zombija. Budite iskreni prema sebi: da li vam više znače nepoznate djevojčice koje se šminkaju, neki tipovi koji raspakuju mobilne telefone, klinci koji ubijaju piksele, serije za koje scenario smišlja računar ili vam više znači sopstveni život? Ako zaključite da vam je više stalo do vas – još skratite vreme namijenjeno zmiji. Verzija 2: na svakih sat vremena fokusirane aktivnosti dajte sebi X minuta zombiranja. Super ako je X jednocifren broj 🙂
 6. Krenite sa sprovođenjem plana ne od prvog u mjesecu, ne od ponedjeljka, ne od sjutra, nego od SAD. Izaberite bilo šta sa spiska što možete odmah da uradite. Recimo: napisali ste da želite da pijete više vode – naspite sebi čašu; ili htjeli ste da počnete da crtate – olovku u ruke; htjeli ste da se čujete sa prijateljem – okrenite broj; htjeli ste da pjevate – pustite glas, htjeli ste da učite programiranje – pronađite onlajn školu odmah. Ako sad počnete nešto da radite za 3 godine imaćete trogodišnje iskustvo. Ako ne počnete ništa za 3 godine bićete samo stariji, a u svemu ostalom ste na istom. Čemu onda da se nadate?
 7. Ranije liježite i ranije ustajte. Za sve što ste napisali treba vam snage. Vjerovatno već znate da tijelo ima svoj unutrašnji sat usklađen sa Suncem. Nema boljeg odmora od spavanja noću. Ako vam je ritam dramatično narušen preskočite jedno spavanje i vrlo ćete se obradovati krevetu kada ga sledeći put vidite bez obzira na to koliko je sati.
 8. Sport je obavezan jer donosi trenutno zadovoljstvo. Takođe poveća vam fizičku kondiciju koja vam je potrebna za sve što želite da uradite sa svojim životom. Da bi se bavili istim ne treba vam preskupa oprema i specijalni uslovi. Dovoljne su patike koje već imate, bicikl, eventualno šipka u dovratku. Svaki dan. Nekoliko kilometara, nekoliko zgibova, svaki dan.
 9. Ako ste u školskom sistemu zagrijejte stolicu i završavajte to. Ako vas to što učite baš nikako ne interesuje prekinite i upišite nešto drugo. Ili ništa. Pa počnite da radite. Prosto raščistite situaciju. Nešto staro mora da ode da bi nešto novo moglo da dođe.
 10. U svakom slučaju smanjite pritisak na porodične finansije. Čak i ako učite postoji nešto što možete da radite uz školovanje pa da zaradite sebi za džeparac. Šetajte kučiće, čuvajte djecu, vodite nekom nalog na društvenim mrežama, držite časove, radite za strance preko interneta, udružite se sa drugarima i otvorite kafić. To će vama popraviti raspoloženje sigurno, a vjerujem i svima ostalima u kući.
 11. U svakoj životnoj situaciji ponašajte se odgovorno prema sebi. Ne zbog roditelja. Zbog sebe.
 12. Biti odrastao ne znači samo imati vozačku, pasoš i ličnu kartu… Biti odrastao znači postati funkcionalan roditelj samom sebi, to jest samostalno zadovoljavati svoje emotivne, socijalne, materijalne i sve druge potrebe. Biti odrastao znači preuzeti potpunu odgovornost za samog sebe sa minimum opterećivanja drugih. Biti odrastao znači voljeti svoj život i uživati u njemu. Biti čovjek, uprkos svemu 🙂

Leave a Reply