Ministarstvo kreće u kontrolu škola, ispituju finansije, ali i sponzorstva

Ministarstvo prosvjete formiralo je radnu grupu za kontrolu rada škola, a poseban fokus biće stavljen na finansijsko poslovanje, saznaju Vijesti.

U radnoj grupi su zaposleni iz Ministarstva, a školama su počela da stižu obavještenja da će u naredna tri mjeseca biti predmet kontrole.

U anketi koju je krajem prošle godine sprovelo udruženje Roditelji među oko hiljadu roditelja, čak 72 odsto njih odgovorilo je da škola u koju ide njihovo dijete izdaje svoj prostor privatnim školama (sporta, plesa…) i za slične aktivnosti.

Sagovornik iz radne grupe tvrdi da je ministar Damir Šehović revoltiran žalbama na način na koje škole izdaju imovinu, na prvom mjestu sale.

“Šehović je tražio i kontrolu u vezi sa izdavanjem sala jer Ministarstvo često bude na kraju predmet kritika i pitanja u vezi sa korišćenjem sala, ali i zapošljavanjima, iako te postupke sprovode škole. Kontrolisaće se sredstva od sponzorstava, legata, kao i drugih izvora. Navodno, i Dan otvorenih vrata koji je Ministarstvo počelo da organizuje skoro svakog mjeseca, osim pomaganja građanima sa problemima koji su u nadležnosti Ministarstva, uveden je upravo kako bi se dobile informacija “sa terena” o tome da li škole rade po zakonu”, tvrdi on.

Anketa udruženja Roditelji ukazala je i na to da roditelji smatraju da u školama treba zabraniti svaki oblik prodaje i reklamiranja, sa čim se saglasilo 56% njih, dok je 35 odsto kazalo da to treba uraditi samo za  proizvode i usluge koji nijesu važni za obrazovanje. Djeci su, prema odgovorima 35 odsto ispitanih roditelja najčešće tražili u školama novac za materijal za rad, zatim za sređivanje prostora škole, a trećina roditelja se izjasnila da njihovoj djeci nije nikada tražen novac u školi za nešto od navedenog. Roditelji su imali mogućnost da upišu za šta je u školama djeci tražen novac i u okviru te opcije su najčešće navodili humanitarne akcije za bolesnu djecu, klimatizaciju učionica, izlete, pozorišne predstave, kurseve, osiguravajuće kuće.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Cu revoltirani..a sto nisu sa time..da im uciteljice dijele krede..da nemaju papir za kopiranje testova..nego im se uciteljice same organizuju zajedno sa roditeljima..da bi imale za mjesec dana krede..Sramota za ministarstvo!!

  2. Da drzava vise obraca paznju na stanje u skolama, iste ne bi morale ni izdavati prostore, a kamoli traziti od roditelja da pomognu u uredjenju. Pozivam Ministra i njegovo osoblje, nadlezne institucije, udruzenje Roditelji.me (radi informisanosti javnosti), da svrate do OS “Vlado Milic” u Donjoj Gorici, vide prilazni put, teren za fizicko, da obidju toalete koji su bez vrata!!! U 21.vijeku. Lako je okriviti druge, ali gdje ste da obidjete, ucinite nesto da se poboljsaju uslovi. Iz fotelje je lako pricati.

    • Četvoro djece mi je islo u osnovnu školu ,jede godine sam bila predstavnik roditelja djece iz odjeljenja.na mnoga pitanja i sugestje nijesam dobila odgovor od skole ni podrsku roditelja.sledece godine nijesam bila u savjetu roditelja.samim tim sto se biraju na dvije god.

    • Roditelji.me ne mogu vam pouzdano dati informaciju, ali rekla bih da su nadlezni upoznati. Svakako bi bilo lijepo da neko obidje i skole van centra grada. Sto se pomenute skole tice, vjerujte, i te kako bi imali cime da se pozabave. Pomenuta skola ima jos 4 skole o kojima brine, a jedan budzet. Podjite, vidite… Skoli treba mnogo sta, od normalnog prilaznog puta, parking mjesta, ograde, spoljnog terena za fizicko (kada dva razreda imaju fizicko jedni koriste betonirani teren, a drugi igraju u prasini). Toaleti su zasebna prica, a skoli je neophodna i obnova biblioteke. Sve veci broj ucenika je iz godine u godinu, pa fali i ucionica. Fale kompjuteri… Sigurna sam da ima jos skola u slicnoj ili jos goroj situaciji, ali eto, bilo bi lijepo da se i ove djece neko sjeti. A ne samo da se uprava skole i roditelji bore, pri cemu opet ima onih koji ne zele…

  3. Sve direktori loše obučeni …pacioti i slično. … propadne od naplate od roditelja te odštete te ovo te ono te novogodišnji paketići što ni c8gan pojeo ne bi. ..bas su ti naši direktori propali

  4. Ne znam kome zaista smeta izdavanje skolske sale, da li roditeljima ili nastavnicima koji vjerovatno zele organizovati neku skolicu i naplatiti roditeljima ali su nastavnici te skole pa im to nije dozvoljeno? Roditeljima sigurno ne smeta nego smo zadovoljni ukoliko imamo veci izbor pa da djeca mogu da izaberu. Skolske sale treba da se koriste zato i postoje, podrska svim skolama i direktorima.Ministar neka radi bitnije stvari

  5. A što ćemo sa tim što npr Osnovna škola “Lovćenski partizanski odred” u Cetinju i nema salu za fizičko vaspitanje koje je neophodno djeci u razvoju?! U 21. vijeku… Mogli bi takav slučaj da pomognu i naprave djeci ono što je neophodno

  6. Da je srece da skole ne moraju da izdaju sale ( opet je pod znakom pitanja sta rade od tih para) da ministarstvo daje dovoljno srestava svakoj skoli koliko treba i da nam djeca pohadjanu nastavu u normalnim uslovima ( grijanje,toleti , ucionice , klupe.. itd) a da onda profesori/nastavnici organizuju sekcije za razne sportove za koje roditelji ne bi morali da izdvajaju svaki mjesec 100e za sportske aktivnosti djece!!! …. ali mislim da je to za sad nemoguca misija sto se Cg tice … tako da to sto ministar “revoltiran” nista nece promjeniti , nazalost…..

Leave a Reply