Na vještačku oplodnju doniranim spermatozoidima idu u Prag, Solun ili Skoplje

Postati majka bez partnera u Crnoj Gori nije moguće, iako naš zakon još od 2009. godine dozvoljava oplodnju doniranim polnim ćelijama. U našoj državi nema biobanke, a nema ni ugovora sa takvim institucijama iz Euro zone. Zbog toga žene bez partnera, ili one koje sa njima ne mogu ostvariti potomstvo, na vještačku oplodnju doniranim spermatozoidima uglavnom idu u Prag, Solun ili Skoplje.

Sagovornica Portala RTCG, koja je željela da ostane anonimna, vantjelesnu oplodnju doniranim polnim ćelijima, uradila prije nešto više od tri godine van Crne Gore.

Nakon nekoliko neuspješnih procedura sa nekadašnjim partnerom u zemlji, sticajem okolnosti odlučila je da sama uđe u taj, kako kaže, “životni projekat”.

Oplodnja je bila uspješna iz prvog puta, i ona sada podiže svoje dvogodišnje djete. Objašnjava da cijene tog medicinskog postupka zavisi od slučaja do slučaja i zdravstvenog stanja žene.

“Okvirna cijena je oko 3000 eura, a dodatno se plaća cijena terapije za stimulaciju, koja se može sprovoditi u Crnoj Gori prema uputstvu ljekara koji vodi cijeli proces i traje od jednog do tri mjeseca. Klinika nudi i mogućnost zamrzavanja embriona za naredni pokušaj, ako ne uspije prvi, što se dodatno plaća, ali je naredni pokušaj zamrznutim materijalom jeftiniji. Cijena doniranog uzorka sperme je 250 eura. Zbog načina čuvanja i drugih uslova, cijena donirane jajne ćelije je oko 4.000 eura”, kaže naša sagovornica.

Ginekolog – akušer Nebojša Čejović kaže da pacijentkinje koje, poput sagovornice portala, žele da urade vantjelesnu oplodnju doniranim spermatozoidima šalju uglavnom na klinike u Prag, Solun ili Skoplje.

“Takve oplodnje se ne rade u Crnoj Gori. Zakon je usvojen još 2009, ali nakon toga nijesu usvojeni podzakonski akti”, kaže Čejović.

Iz Ministarstva zdravlja nam je saopšteno da u javnom zdravstvenom sektoru nije urađena nijedna oplodnja doniranim ćelijama.

“Da li je urađena u privatnom sektoru, Ministarstvo ne raspolaže takvim podacima. Inače, radi se o postupku čija je tajnost u potpunosti obezbijeđena u skladu sa zakonom”, kažu u Ministarstvu zdravlja. Navode, međutim da taj resor nije primio zahtjev od bilo kojeg pravnog lica za uvoz ili izvoz polnih ćelija.

Doktor Čejović navodi da Crna Gora nema adekvatno regulisano ni pitanje prevoza biomaterijala.

Leave a Reply