Bio Save osnovao Fondaciju – terapija matičnim ćelijama dostupna i građanima Crne Gore

Sponzorisana objava

Kompanija Bio Save osnovala je u Crnoj Gori Fondaciju, koja pruža roditeljima bržu i jednostavniju dostupnost matičnih ćelija, kao i organizacionu, logističku pomoć za primjenu uskladištenog uzorka.

Glavni cilj Fondacije je, kako su objasnili, da porodicama iz Crne Gore koje započnu proces lijecenja, obezbijedi da dođu do relevantnih klinika i bolnica i najboljih stručnjaka u inostranstvu, stupe u kontakt sa njima i organizuju liječenje.

Bio Save fondacija najavljuje da će svim građanima Crne Gore, bez obzira gdje i koliko dugo čuvaju matične ćelije svoje djece, potpuno besplatno pomoći u izboru odgovarajuće bolnice u svijetu, u komunikaciji sa njihovom bankom i izabranom bolnicom odnosno timom stručnjaka. Fondacija će pomagati roditeljima u identifikovanju i tumačenju medicinske i druge relevantne dokumentacije i pružiti logističku podršku u transportu matičnih ćelija od banke do izabrane bolnice u Evropi i svijetu.

U poslednjih godinu dana sve češće smo u prilici da čujemo vijesti o dobotvornim akcijama sa ciljem da se prikupi novac za liječenje matičnim ćelijama različitih oboljenja kod djece. Od prve transplatacije matičnim ćelijama iz pupčane vrpce izvedene 6. oktobra 1988. godine kada je dr Elijan Glukman spasila život šestogodišnjem Metjuu kojem je dijagnostifikaovana Frankonijeva anemija prošlo je trideset godina. U međuvremenu je u svijetu urađeno na hiljade transplatacija, a primjena matičnih ćelija je prerasla u posebnu granu medicine.

Matične ćelije iz pupčane vrpce uzete na porođaju, tvrde u Bio Save-u jedinstvena su mogućnost da se na potpuno bezbolan i siguran način sačuva dragocjeni uzorak koji roditeljima stoji na raspolaganju kada im je najpotrebniji. U Crnoj Gori mogućnost za skadištenje uzoraka krvi iz pupčane vrpce, pruža jedino Bio Save koja sarađuje sa bankama matičnih ćelija iz inostranstva.

“Porodice koje se odlučuju za čuvanje matičnih ćelija novorođenčadi, informišu se iz dan u dan o napredovanju medicine na polju primjene i liječenja. Međutim, ono što je činjenica jeste da se deponovanje i čuvanje kao i mogući procesi liječenja matičnim ćelijama mogu obavljati u inostranstvu. Put do primjene uskladištenog uzorka u neku od specijalizovanih klinika, često predstavlja mukotrpan i dugotrajan proces za roditelje koje je bolest člana poredice dovoljno uznemirla. Sa ciljem da roditeljima pružimo bržu i jednostavniju dostupnost matičnih ćelija, kao i organizacionu, logističku pomoć za primjenu uskladištenog uzorka osnovali smo Bio Save fondaciju”, pojašnjavaju iz Bio Save-a.

Posredstvom Fondacije, a u saradnji sa FamiCord bankom, omogućen je pristup u preko 100  bolnica širom svijeta koje imaju dugogodišnje iskustvo u liječenju matičnim ćelijama. O FamiCord Grupi, sa kojom sarađuju, Bio Save kaže da imaju dugogodišnje iskustvo u transportu uzoraka u cijelom svijetu odnosno da  uzorci stižu do bolnice u najkraćem mogućem roku u skladu sa najsavremenijim principima transporta bioloških uzoraka.

FamiCord Grupa je jedna od najuspješnijih na polju primjene matičnih ćelija i jedina je banka u Evropi koja ima svoju kliniku za liječenje. Uzorcima iz FamiCord Group je do sada liječeno više od 1.200 pacijenata.

Uzorak matičnih ćelija krvi iz pupčanika se može čuvati na period od 20, 40 ili 50 godina, u zavisnosti od odabranog paketa. Od nedavno kroz saradnju Bio Save kompanije i Hipotekarne banke, roditelijma koji žele da iskoriste jedinstvenu priliku i sačuvaju blago pupčane vrpce omogućeno je plaćanje čak i na 36 mjesečnih rata.

Za sve potrebne informacije zainteresovani budući roditelji mogu da kontaktiraju Bio Save na 24/7 dostupan broj teefona 067/252 253.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply