U Crnoj Gori godišnje 26 djece oboli od raka

Godišnje u Crnoj Gori od raka oboli 26 djece, a broj mališana oboljelih od malignih bolesti nije u porastu, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje povodom obilježavanja 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

“Dijagnostički gledano najviše je leukemije, zatim malignih tumora mozga, kostiju. Skrenula bih pažnju na prevenciju. Djeca koja su genetski predisponirana da imaju ovu bolest treba da imaju rane kontrole, treba da prihvatimo zdravi način živjenja u porodici, da vodimo zdravu ishranu, praktikujemo fizičku aktivnost, da roditelji djecu ne izlažu duvanu, mirkoorganizmima i svemu onome što može da dovede do karcinoma”, kazala je doktorka Instituta za javno zdravlje Verica Osmanović na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Prema njenim riječima, bitna je rana dijagnostika, kod odraslih, a naročito kod djece. Ona kaže da svaki roditelj poznaje svoje dijete i može da uoči promjene.

“Simptomi na koje roditelji naročito treba da obrate pažnju su da je dijete malaksalo, da ima temperaturu koja je uporna ne prolazi, da ima bolove u kostima, otok u zglobovima, da su čvorovi izraženi na preponama ili vratu, a da nijesu praćene infekcijom. Obratiti pažnju i na otekline na stomaku, uporne glavobolje koje su praćene povraćanjem, gubitkom vida, ravnoteže… U tim stutuacijama obavezno se treba javiti izabranom pedijatru, koji će reći da li je ovo za tretiranje ili nije”, kazala je Osmanović.

Ona je apelovala i trudnice da imaju odgovornost prema sebi i budućem potomstvu i da prate upute izabranog ginekologa, da ne koriste duvan, psihoaktivne supstance, ljekove i savjete prijateljica, jer samo doktor koji prati trudnoću može dati pravilnu terapiju koja neče uticati na potomstvo.

Osmanović smatra da rak ne treba da bude tabu tema u Crnoj Gori i da svi treba da pokažu da su djeca najbitnija.

“Simbol Međunarodnog dana borbi protiv malignih tumora djece jeste zlatna vrpca koja pokazuje da su nam djeca najbitnija, i koliko mali ljudi prolaze kroz teškoće. Koliko su hrabri i time nam daju podstrek da se borimo da karcinom u Crnoj Gori ne bude tabu tema i da pozitivno utičemo na to da je rak izlječiv”, poručila je Osmanović.

U svijetu godišnje oboli 160.000 djece do 14 godina, odnosno 80.000 djece od 15 do 19 godine, a preko 90.000 najmlađih umre od ovih bolesti.

Majka djeteta koje je izliječeno od leukemije i članica udruženja Feniks, Gorica Ćurčić istakla je da je podrška porodice najbitnija, kao i da je rana dijagnostika važna za izlječenje.

“Moja djevojčica je imala dvije i po godine kad joj je dijagnostikovana leukemija. Prvi simtomi bili su prehlada, upala, konstantne temperature i pojavile su se na koži modrice, sve se desilo prebrzo i na sreću u tom zlu to je jako rano otkriveno u početnoj fazi. Ona je završila sa liječenjem, hvala bogu djevojčica je zdrava ide u školu”, rekla je ona.

Ćurčić dodaje da je djevojčica bila mala i da se tog perioda ne sjeća, iako je proces liječenja trajao dvije godine.

“Prvi dio je bolničko liječenje ono traje od osam do 12 mjeseci. Onda sve to zavisi kako djeca podnose terapije, nakon toga ide period održavanja gdje dijete prima terapiju tj. pije ljekove i citostatike, ali boravi kod kuće”, objasnila je ona.

Poručuje roditeljima, čija se djeca bore sa ovom opakom bolešću, da moraju biti zajedno i da moraju biti podrška svakog momenta, ne samo uži članovi porodice već cijela familija. Ističe da je pomoć psihologa bila bitna.

“Tokom boravka u bolnici imala sampomoć psihologa i u najtežim momentima razgovor sa psihologom mi je puno pomogao. Bilo bi dobro kada bi, i na dječjem odjeljenju postojao takav vid saradnje”, naglašava ona.

Dodaje, da će priručnik Kako pomoći djetetu tokom boravka u bolnici, koji je pripremilo Udruženje roditelja djece oboljele od kancera Fenixbiti od pomoći roditeljima.

Iz udruženja Feniks su saopštili da je ovo peti put da obilježavaju ovaj datum, a pozvali su roditelje da na sajtu pitaju sve što ih zanima.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Strasno obratiti paznju na ishranu koja je prebogata emulgatorima. Sve bi zene morale znati kuvati i spremati bez crvenog mesa kojim se cancer hrani… a ne sve gotovo kupuju…

Leave a Reply