Pedofili da ne rade sa djecom

 

Crna Gora je među zemljama kojima je Savjet Evrope preporučio da preciznije definišu krivična djela u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece, ali i da pooštre kontrolu zapošljavanja kandidata u onim profesijama koje direktno rade sa djecom.

Komitet Savjeta Evrope (SE) koji prati primjenu Konvencije iz Lanzarota podsjeća da ona propisuje obavezu države da osigura medicinsku procjenu kandidata za posao u državnoj upravi, a posebno onih profesija koje uključuju redovne kontakte s djecom kako bi se osiguralo da nijesu osuđivani za djela seksualnog iskorištavanja ili seksualnog zlostavljanja djece.

Eksperti SE smatraju da Crna Gora, ali i Austrija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Island, Litvanija, Moldavija, Srbija i Makedojnija, moraju proširiti kontrolu kandidata.

Ocjenjuju da je jako bitno prijavljivanje svake sumnje u seksualno uznemiravanje ili zlostavljane djece.

“To je jak mehanizam kojim se ova vrsta nasilja nad djecom može prevenirati. Komitet naglašava da povjerljivost mora biti glavna u ovakvim postupcima, a da zaposleni na mjestima odgovornim za prijavu ovakvih sumnji moraju biti profesionalni”, navodi se u izvještaju.

Komitet eksperata SE smatra da djeca treba da budu informisana o tome da mogu biti žrtve zlostavljanja i to u okviru obrazovnog sistema.

“I to u toku osnovne ili srednje škole”, pojasnili su.

Države, među kojima i Crna Gora, moraju osigurati pomoć osobama koje priznaju da se plaše da bi mogle počiniti nasilje nad djecom.

“Alternativa zatvaranju osoba koje su počinile ovakvo djelo mogla bi uključivati liječenja i društveno korisni-rad. Samo 11 od 26 potpisnica nude programe liječenja u zatvorima. Komitet poziva i ostale potpisnice da primijene slične programe u zatvorima. Specijalne mjere neophodne su i po izdržavanju sankcija”, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tesko je shvatiti da nama neko ovako nesto mora da preporuci, a jos tuznije da ovakve osobe cesto su treneri borilackih i drugih disciplina, profesori i sa njima se nista ne radi i nakon prijave. 🙁

Leave a Reply